top image food
megali.png

6 Οκτωβρίου 2019
Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας έχει καταξιωθεί, ως θεσμός στην κοινωνία της Κρήτης.

Ένεκα της υψηλής ποιότητας που το διακρίνει, του πλήθους των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν και το στηρίζουν, της ανιδιοτελούς προσφοράς πολλών εθελοντών, με στόχο να καταγράφουν και να αναδειχτούν παλιές συνταγές της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, που ξυπνούν γευστικές μνήμες, ήθη και έθιμα, παραδώσεις, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, και της προσπάθειας να διαδοθεί ο διατροφικός πολιτισμός του τόπου μας και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.
Στα πλαίσια της φετινής εκδήλωσης, στο 7ο Φεστιβάλ κρητικής κουζίνας ο σύλλογος Γυναικών Παχείας Άμμου Νηρηϊδες Λασιθίου, μας παρουσίασε αυτή την υπέροχη συνταγή μουστοκούλουρα και με την καθοδήγηση της προέδρου κυρίας Καίτη Παπαδάκη μάθαμε όλα τα μυστικά.
Σήμερα λοιπόν σας την παρουσιάζω και ευχαριστώ πολύ την πρόεδρο του Φεστιβάλ κυρία Λένα Υγουμενάκη που την εμπιστεύτικε στη σελίδα μας.

9


Υλικά
200ml. πετιμέζι ή μούστο
200ml ελαιόλαδο
200ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100γρ. ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, αν βάλουμε μούστο 250γρ. ζάχαρη)
2 βανίλιες
2 κουταλιές κακάο (προαιρετικά, αν θέλουμε να πάρουν τα μουστοκούλουρα σκούρο χρώμα)
1 ½ κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 μπεικιν παουντερ
1-1,2 κιλά αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι ή το μούστο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, διαλύουμε σε ένα ποτήρι το χυμό με τη σόδα (προσεκτικά, θα πρέπει να έχουμε το ποτήρι πάνω από το μπολ γιατί αφρίζει) και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υγρά.

1
Ρίχνουμε τα μυρωδικά και το κακάο και ανακατεύουμε. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.

3
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα και πλάθουμε μικρά κουλουράκια (θα μας βγάλει περίπου 50 κομμάτια).
Βάζουμε τα μουστοκούλουρα σε ένα ταψί με αντιπολιτικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

4 
Καλή επιτυχία!!!

7

6

8


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ

10

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

6