top image food
MEGALI.jpg

Φάβα ένα από τα αγαπημένα όσπρια των Κρητικών. Τη θεωρουν συνοδευτικό με άλλα φαγητά, μεζέ της ρακής και του ούζου. Αυτή η κρεμώδη υφή του, μας δίνει την δυνατότητα να την απολαύσουμε μαζί με παξιμάδι ή ντάκο. Συνοδεύεται με τον βασιλιά της κρητικής διατροφής το ελαιόλαδο, με ελιές και κρεμμύδι που απογειώνουν την γεύση του.
Εμείς στην Κρήτη θέλουμε την φάβα να «κολυμπά» στο λάδι. Η φράση «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» έμεινε από την ιδιότητα της να απορροφά όση ποσότητα λαδιού και αν βάλουμε. Δεν είναι μόνο το καλό λάδι και το κρεμμύδι που δίνουν νοστιμιά. Αν η φάβα είναι και ντόπια τότε έχει άλλη γεύση. Είναι καλόψητη και νόστιμη.


Μια τέτοια καλόψητη φάβα παράγει τα τελευταία χρόνια σε πολύ μικρή ποσότητα ο Γιώργος Σαβιδάκης. Καβουσανός γαμπρός, με καταγωγή από τα Μουλιανά της Σητείας. Συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός που έμαθε να κρατά γερά τα χαρακτηριστικά της Σητειακής παράδοσης! Χάρη στο μεράκι του Γιώργου σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη η φετινή παραγωγή φάβας, παραγόμενη στο Καλαβρό Σητείας και αλωνισμένη με παραδοσιακό τρόπο σε Καβουσανό αλώνι!
Στην στήλη μας «τα απομεινάρικα» έχουμε μιλήσει για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε φαγητό ή υλικά που περίσσεψαν στην παρασκευή ενός νέου φαγητού. Στην περίπτωση της φάβας μια έξυπνη λύση είναι να την «παντρέψουμε» μαζί με τριμμένη ντομάτα και κρεμμύδι, να την κάνουμε δηλαδή γιαχνιστή. Αυτό που κάνανε οι γιαγιάδες μας και δεν πετούσαν τα απομεινάρια από το μεσημεριανό γεύμα.
Ακολουθώντας την παράδοση ετοίμασα μια πρόταση για εσάς.

Υλικά

400γρ φάβα ψημένη
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
50ml ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη και τα μπαχαρικά.

123
Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν έχει απορροφήσει τα υγρά και έχει ψηθεί η ντομάτα ρίχνουμε την ψημένη φάβα. (στη συγκεκριμένη φάβα είχα προσθέσει καρύδια. Θα σας δώσω συνταγή στη συνέχεια, έτσι το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό.)

4
Ανακατεύουμε συνεχώς να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλήσει.

5
Τέλος προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι.
Μπορούμε να ρίξουμε μέσα κάπαρη που είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός.

7

6

Καλή επιτυχία!!!