top image food
nerates-mizithropites.jpg

Η νεράτη μυζηθρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα της ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα της επαρχίας Σητείας. Το χωριό μου, το Καβούσι, βρίσκεται στο σημείο που ενώνεται η επαρχία Ιεράπετρας με την επαρχία Σητείας, κι έτσι έχει το προνόμιο της συνύπαρξης της γαστρονομικής κουλτούρας και των δυο επαρχιών.
Θυμάμαι από μικρή ότι την πίτα αυτή την έφτιαχναν πολύ συχνά σε όλα τα σπίτια στο χωριό. Καθώς σχεδόν όλοι ζώα και τυροκομούσαν, η μυζήθρα και αλλά τυριά υπήρχαν σε αφθονία. Επιπλέον, η παρασκευή της πίτας ήταν πολύ εύκολη και η νοικοκυρά δεν χρειαζόταν να ανοίξει φύλλο, όπως σε άλλες συνταγές. Ήταν ένα γρήγορο πιάτο για ξαφνικούς επισκέπτες, ένα πρωινό ή ένα ελαφρύ βραδινό.
Κατά καιρούς βλέπουμε σε δημοσιευμένες συνταγές να αναφέρουν λανθασμένα ως «νεράτη μυζηθρόπιτα», πίτα της οποίας το άνοιγμα του φύλλου γίνεται με ξυλίκι και με ζύμη πιο σκληρή. Θα ήθελα, λοιπόν, να επισημάνω ότι η νεράτη μυζηθρόπιτα χαρακτηρίστηκε έτσι εξαιτίας του τρόπου ανοίγματός της με νερό. Οποιαδήποτε άλλη πίτα, μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη, αλλά δεν είναι η γνήσια νεράτη. Είναι μια απλή μυζηθρόπιτα. Σας παραθέτω την αυθεντική συνταγή….

Υλικά

500γρ αλεύρι
300ml νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Μια πρέζα αλάτι
500γρ μυζήθρα ξινή

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτουμε το λάδι το λεμόνι και σταδιακά το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη.

01 02

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα. Ακολούθως την πλάθουμε σε μπαλάκια, μεγέθους ενός καρυδιού.
Πατάμε τη μυζήθρα με πιρούνι ώστε να μην έχει κόμπους. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, ότι αν η μυζήθρα που αγοράσετε σας φανεί πολύ ξινή μπορείτε να την γλυκάνετε ανακατεύοντας την με λίγο γάλα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή να μη γίνει πολύ αραιή.

03 04

Πλάθουμε τη μυζήθρα σε μπαλάκια, μεγέθους ίδιου με εκείνα της ζύμης και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Βρέχουμε τα χέρια μας, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε όπως στη φωτογραφία: Πάνω στο χέρι μας σε στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε στη μέση του ένα μπαλάκι μυζήθρας και τραβάμε τις άκρες του προς τη μέση, κλείνοντάς το, όπως μπορείτε να δείτε…

05 06

07 08

Ακολούθως το ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι που καίει, βρέχουμε το χέρι μας από ένα μπολ με νερό που έχουμε διπλά  και το ανοίγουμε πιέζοντας από μέσα προς τα έξω ώστε να δημιουργήσουμε μια στρογγυλή πίτα. Όταν ψηθεί από τη μια μεριά τη γυρνάμε να ψηθεί και από την άλλη.

09 10

Η νεράτη μυζηθρόπιτα τρώγεται σκέτη σαν ορεκτικό ή με μέλι ως επιδόρπιο.

11