top image food
MEGALI.jpg

Πάνω από το χωριό μου στα βουνά, υπάρχουν αγροτικοί οικισμοί, τα «μετόχια» που λένε. Οικονομικοί κυρίως λόγοι επέβαλαν την ίδρυση τους σε πολύ δύσκολες εποχές. Στην «Αύγο», στην «Τραπέζα», στου «Τσαμάντη», στο «Δρακαλεύρι» και στα «Ξεράμπελλα».
Η αμπελουργία και η καλλιέργεια για παραγωγή κηπευτικών και δημητριακών κοντά σε πηγές επέβαλε την κατασκευή πετρόκτιστων αγροτόσπιτων, με φούρνους, πατητήρια και αποθήκες για την φύλαξη αγροτικών προϊόντων.
Τα μετόχια ήταν ένας παράδεισος μέσα σε εύφορες πεζούλες με καταπράσινα αμπέλια, με συκιές, μηλιές, αχλαδιές, καρυδιές και όλα τα οπωροφόρα δέντρα της Κρητικής υπαίθρου. Κήποι κοντά στις πηγές με στέρνες, γεννούσαν πατάτες, ντομάτες, φασόλια, μπάμιες, κολοκυθάκια, ξυλάγγουρα, βλίτα, αγκινάρες, κρεμμύδια, όλα τα καλούδια της γης. Στην αυλή του μαγατζέ μια κρεβατίνα από ραζακιά σταφύλια χάριζε τον ίσκιο της, δίπλα ένα μικρό φουρνάκι έψηνε τα ψητά και σε μια γωνιά της αυλής η παραστιά για το καθημερινό φαγητό.
Στα μετόχια η ζωή ήταν απλή, χωρίς πολλές απαιτήσεις. Ένα δυό κουρουπάκια σε μια γωνιά φιλοξενούσαν παξιμάδι, ελιές και λίγο τυρί. Σε ένα ξύλινο ντουλάπι, τα σκεύη μετρημένα μαζί με αρκετά όμως κοσερβάκια από εκλεκτούς μεζέδες, για να αλλάζει που και που το μενού και να έχουν να φτιάξουν ένα πολύ γρήγορο φαγητό όταν έχουν μια καλή παρέα.
Τα φρέσκα ψάρια στο βουνό ήταν είδος πολυτελείας. Ο «σαλμός» (Σαλμό τότε έλεγαν τα κονσερβοποιημένα ψάρια) ή κονσέρβες θαλασσινών, δεν υπολειπόταν από κανένα μαγατζέ και ιδιαίτερα από καλοφαγάδες που τους άρεσαν οι καλοί μεζέδες και το καλό φαγητό. Με απλά υλικά, φρέσκα κρεμμύδια, πατάτες, μαϊντανό και ντομάτες και μια κονσέρβα μπορούσαν να φτιάξουν σε μικρό χρονικό διάστημα ένα πεντανόστιμο φαγητό για μια καλή παρέα, συνοδεία πάντα αορείτικου κρασιού!
Το φαγητό αυτό επειδή συνήθως μαγειρευόταν από μερακλήδες άνδρες που σύχναζαν στα μετόχια πήρε την ονομασία «σαλμός αορείτικος».
Λιγες μερες πριν βρεθηκα με μια καλή παρέα μερακλήδων και καλοφαγάδων, καλεσμένη στον μαγατζέ του Γιάννη Ρεμεδιάκη, Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μου, στην καταπράσινη Αύγο, μια περιοχή ανατολικά του Καβουσίου. Ένας τόπος ανέγγιχτος από το χρόνο, χωρίς ρεύμα. Έτσι μέσα σε όλα τα άλλα καλούδια φτιάξαμε Σαλμό αορείτικο για να τιμήσουμε τον τόπο και την παράδοση.

Υλικά.

2 κουτιά Σαλμό (σκουμπρί)
3 ξερά κρεμμύδια
2 καρότα
3 πατάτες
2 πράσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
100ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε φέτες. Αλατίζουμε λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν για 3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

921

 

Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη και αφήνουμε ακόμα για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ψήνουμε για 20 λεπτά.

3
Ανοίγουμε τις κονσέρβες και προσθέτουμε το ζουμί στο φαγητό μας. Το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια βάζουμε το σκουμπρί, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

46
Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει.

Καλή επιτυχία !!!

7

Η ποσότητα που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που σας προτείνω στα υλικά μιας και η παρέα ήταν μεγάλη.

8

Γιάννη Ρεμεδιάκη σε ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.