top image food
MEGALI2.jpg

Και ναι βλίτα, γιατί όχι; Όλος ο καλοκαιρινός κήπος στο πιάτο μας. Η πιο νόστιμη βραστή σαλάτα του καλοκαιριού. Συνδυάζετε με όλα, κρέας, ψάρι, μια γρήγορη ομελέτα, με σκέτα βραστά αυγά, με λίγη φέτα, κρητικό παξιμάδι.


Όταν η γιαγιά μου έβραζε βλίτα, δεν ήταν ποτέ μόνο σκέτα βλίτα. Φρέσκα κολοκυθάκια από τον κήπο, πατάτες, φασολάκια, καμιά πράσινη πιπέρια για άρωμα, μπόλικο ελαιόλαδο και αρκετό λεμόνι. Πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων .
Ότι και να μαγείρευε τα βλίτα ήταν πάντα στο τραπέζι. Αν περίσσευε κανένα πιάτο την επόμενη μέρα, ο παππούς έβραζε δυο αυγά και λίγο παξιμάδι και αυτό ήταν το πρωινό του με ένα ποτήρι κρασί. Ο καφές μετά της 10 το πρωί. Βλέπεις ξυπνούσε από της 5 για να πάει στα χωράφια του, να ταΐσει τα ζωντανά του και ήθελε κάτι να τον πιάσει. Αυτό ήταν το πρωινό των Κρητικών. Το φαγητό της προηγούμενης μέρας.
Ας καθιερώσουμε στο τραπέζι μας αυτό το υπέροχο και υγιεινό χορταρικό που τώρα υπάρχει σε αφθονία και ας το συνδυάσουμε με αλλά λαχανικά.

1

Υλικά
1 κιλά βλίτα
3 πατάτες
4 κολοκυθάκια
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα βλίτα, κόβουμε το κοτσάνι στο σημείο που είναι τρυφερό. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες μέχρι να μεσοψηθούν ( μπορούμε να προσθέσουμε φασολάκια, καρότα, πιπεριά).

4
Ρίχνουμε τα βλίτα και αφήνουμε μέχρι να ψηθούν, εξαρτάτε πόσο καλοψημένα ή όχι θέλει κάποιος τα λαχανικά.

5
Αποσύρουμε σε μια πιατέλα τα βλίτα και τα λαχανικά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και λεμόνι σε όσα θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα μπορούμε να κρατήσουμε στο ψυγείο για δυο μέρες.
Καλή επιτυχία!!!

2

3