top image food
megali1.jpg

Από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες αυτή την εποχή, μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και γούλα. Λατρεύω να τη συνδυάζω κυρίως με ψάρι.


Συνήθεια χρόνων από τότε που ήρθα στο Ηράκλειο για τον μπαμπά μου. Κάθε Σάββατο αν δεν επισκεφτώ το χωριό μου, θα κάνει το κουμάντο του να μου στείλει το πεσκέσι, μα με το λεωφορείο, μα με κάποιο συγγενή ή χωριανό που έρχεται στο Ηράκλειο. Θα με πάρει τηλέφωνο από την Παρασκευή και το πρώτο πράγμα που με ρωτά:
- Έλα, ήντα κάνεις; Τα κοπέλια ήντα κάνουνε; Λάδι έχεις; (και συνεχίζει)
- Δεν παίρνεις μια μπρίκα λάδι (πλαστικό βαρέλι 50l) μόνο να στο κουβαλώ ντενεκάκι, ντενεκάκι.
- Μα έχω μωρέ μπαμπά, άμα χρειαστώ θα σου πω. (για τον πατέρα μου το να έχω λιγότερο από 50l λάδι στο σπίτι είναι προσβολή)
- Πατάτες έχεις; Αυγά; παξιμάδι; Να σου σφάξω μια όρνιθα να κάνεις των κοπελιό ένα πιλάφι. Με της Κουτρούλενας (παρατσούκλι της γειτόνισσας μας) την κόρη θα στα στείλω.
- Μην βάλεις πάλι μπαμπά ένα σορό και δεν ξέρω ήντα να τα κάνω.
- Δεν πειράζει, να τα δίνεις, στους κουμπάρους σου, στους σύντεκνους σου, στους ανθρώπους σου, να βγάζεις τις υποχρεώσεις σου.
Ο μπαμπάς μου βάζει κάθε χρόνο τόσα κηπευτικά για να ταΐσει λόχο. Η μάνα μου φωνάζει γιατί συνέχεια παραπονιέται με τη μέση του αλλά αυτός που να ακούσει. Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για αυτόν να φροντίσει την οικογένεια του να μην λείψει τίποτα αλλά και να χαρίσει σε ανθρώπους που εκτιμά κάτι από τα δικά του χέρια.
Και αυτό το Σάββατο φυσικά, ήρθε το πεσκέσι που περίμενα. Αυγά, παξιμάδι, ένα λαδωτήρι, ένα κουνέλι, μια όρνιθα, τα πρώτα φρέσκα φασολάκια και βλίτα, κολοκυθάκια, αγκινάρες, μαρούλια και τρεις γούλες. Με το που άνοιξα τις σακούλες το μάτι μου έπεσε στις γούλες (είδος ραπανάκι). Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το λαχανικό, ο καλύτερος μεζές τις ρακής. Καθάρισα γρήγορα ένα και το απόλαυσα με αλάτι και λεμόνι. Γλυκό, δροσερό, τραγανό. Με έμαθε από παιδί η γιαγιά μου να τρώω κάθε είδους γούλα. Γούλες τουλάχιστον έλεγε και τα κοτσάνια από το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λάχανα.
Μιας και είχα ψαράκι τηγανιτό εκείνη τη μέρα ήταν μια εξαιρετική ιδέα να φτιάξω την αγαπημένη μας μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και φυσικά να προσθέσω μέσα γούλα. Τα παιδιά μου ξετρελαίνονται και έτσι σας την προτείνω και εγώ για να την απολαύσετε.

4


Υλικά
1 μαρούλι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
2 αγκινάρες
1 γούλα
Ελαιόλαδο (περίπου 4 κουταλιές)
Ξίδι (περίπου 2 κουταλιές)
Αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις τρίχες. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και χυμούς από δυο λεμόνια. Ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσουμε τις επόμενες.
Πλένουμε τα λαχανικά μας πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ τα ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε φέτες. Καθαρίζουμε τη γούλα και κόβουμε επίσης σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ανακατεύουμε τη σαλάτα μας. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία!!!

2

3

5

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ


ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

8

ΒΛΙΤΑ ΒΡΑΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

1