top image food
salata-tou-agrou.jpg

Αυτή η σαλάτα για μένα είναι μια από της νοστιμότερες σαλάτες . Σαλάτα με πατάτες και αυγά ή σαλάτα του αγρού όπως λέμε χαρακτηριστικά στη Κρήτη .


Ήταν ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό για να το πάρουν στα χωράφια οι αγρότες μιας και θεωρείτε ένα πλήρες γεύμα .
Θυμάμαι την περίοδο που μαζεύαμε της ελιές, η γιαγιά όταν ήταν πολύ κουρασμένη και δεν ήξερε τι να μαγειρέψει για το χωράφι την επομένη μέρα , ήταν το πρώτο φαγητό που της ερχόταν στο μυαλό , όπως χαρακτηριστικά έλεγε : ‘’Σαλάτα με τσι πατάτες και τα αυγά θα κάμω , δυο τρεις ελιές , μιάολιά (λίγο) παξιμάδι , ένα κομμάτι τυρί και θα τη κάμωμε ασκί ‘’.

Το καλοκαίρι στον τρύγο ήταν η καλύτερη επιλογή μιας και τότε οι ντομάτες και τ’ αγγούρια ήταν άφθονα. Φρόντιζε για αυτά ο παππούς με τους υπαίθριους κήπους του, τ’ αυγά από τις δικές του κότες. Αχ αυτή η γεύση, η μυρωδιά! Τι ωραίες αναμνήσεις…

Υλικά

1 κιλό πατάτες
5 – 6 αυγά
2 μεγάλες ντομάτες
2 αγγούρια
1 κρεμμύδι
1 μικρή πιπέρια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις ξεπλένουμε ξανά πολύ καλά, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε τσικάλι με αρκετό νερό να ψηθούν .  Σε άλλο τσουκαλάκι πλένουμε και βάζουμε τα αυγά να ψηθούν . Τα θέλουμε σφιχτά , άρα ο χρόνος βρασμού θα πρέπει να είναι 10 – 13 λεπτά , τα βάζουμε αμέσως  σε παγωμένο νερό για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα .

01 02

Όταν θα έχουν ψηθεί οι πατάτες τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια σαλατιέρα , τις κόβουμε σε κομμάτια , θα σας πρότεινα να τις κόψετε με ένα πιρούνι και όχι με μαχαίρι , αυτό γιατί η πατάτα θα μελώσει περισσότερο . Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

03

Κόβουμε από πάνω από τις πατάτες τις ντομάτες , τα αγγούρια , τη πιπεριά και το κρεμμύδι . Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι . Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε .

04

Φυσικά με αυτή τη σαλάτα μπορούμε να παίξουμε με τα υλικά , να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ανάλογα με τι μας αρέσει .
Αυτή που σας έδωσα είναι κλασσική , μπορούμε να βάλουμε κάπαρη , φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο που ταιριάζει πολύ .

05

Καλή σας όρεξη !!!