top image food
megali1.jpg

Ένα από τα κλασσικά και λατρεμένα φαγητά των Ελλήνων που έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους είναι τα μακαρόνια με κιμά.  Αγαπημένο φαγητό με αναμνήσεις παιδικές, με γεύση και άρωμα να μας ακολουθεί.

 

Από μικρά παιδιά αγαπήσαμε τις τηγανιτές πατάτες, τα τηγανιτά αυγά, τις ομελέτες και τα μακαρόνια με κιμά, με μπόλικο τυρί να στοιβάζεται στη κορυφή του πιάτου.   Θέλαμε όσο γίνεται μεγάλο το πιάτο να γεμίζει μακαρόνια, ο κιμάς με τη σάλτσα του να τα καλύπτει και όλο το πιάτο να είναι λουσμένο σε τριμμένο τυρί του βοσκού. Έτσι λέγαμε εμείς το τυρί που μας προμήθευε ο κτηνοτρόφος της περιοχής.

Θέλαμε να είναι αυθεντικό, φτιαγμένο με τα δικά του χέρια, με τη δική του τεχνική που χρόνια έμαθε και μας έμαθε και εμάς να αγαπάμε τη γεύση του. Ήταν αυτό που πάντρευε τη γεύση του μακαρονιού με το κιμά. Όσο πλούσια και αν είναι η γεύση της μακαρονάδας και του αρωματικού κιμά, το καλό τριμμένο τυρί ενώνεται με τη σάλτσα σε μια κρέμα πλούσια και πυκνή και έτσι  απογειώνεται τη γεύση του πιάτου.

 Αν τύχεις σε εστιατόριο καραβιού θα διαπιστώσεις ότι τα μακαρόνια με το κιμά φαίνεται να είναι το αγαπημένο φαγητό για όσους ταξιδεύουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα φοιτητικό εστιατόριο. Δεν είναι μόνο το κόστος του αλλά αυτό που έχει κερδίσει και το έχει αγαπήσει ο κόσμος, είναι η γεύση του και με μια καλή μερίδα χορταίνεις.  Για κάποιους είναι το πρώτο πιάτο που έμαθαν να φτιάχνουν. 

Θεωρητικά φαίνεται εύκολο φαγητό γιατί έχει πολύ λίγα υλικά, γίνεται γρήγορα, αλλά έχει πολλά μυστικά, τόσο στο να πετύχουν τα μακαρόνια όσο και να φτιάξεις το κιμά με τα σωστά αρωματικά και τη σάλτσα του. Εμείς πάμε να απολαύσουμε ένα φαγητό των παιδικών μας χρόνων!  

 


Υλικά

1 κ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)

2 ξερά κρεμμύδια

½ πράσο

3 ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

200ml κόκκινο κρασί

100ml ελαιόλαδο

1 ξύλο κανέλας

3-4 καρφάκια γαρίφαλο

4-5 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι ζάχαρη

Αλάτι πιπέρι

500γρ μακαρόνια Ν.6 ή 10

1 κουταλιά στακοβούτυρο

20ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά ξυσμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να ψηθεί για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τον πελτέ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατίζουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μίση ώρα περίπου, (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρασί, όχι νερό). 

567

Σε αλατισμένο νερό ψήνουμε τα μακαρόνια όπως λέει η συσκευασία και σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το στακοβούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μια κουταλιά τυρί ξυσμένο αφήνουμε να καεί το βούτυρο (με αυτό το τρόπο μας έφτιαχνε η γιαγιά τα μακαρόνια και είναι πολύ πιο γευστικά) ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε ελαφριά.

8910

Σερβίρουμε τα μακαρόνια με αρκετό κιμά και ξυσμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.

Καλή επιτυχία!!!

3

2

4