top image food
MEGALI.jpg

Η τηγανιτή πατάτα είναι ο απόλυτος διατροφικός πειρασμός, είναι η μεγάλη αγάπη μικρών και μεγάλων, είναι κρυφός πειρασμός, που όμως για να πετύχουν χρειάζεται τέχνη και μπόλικο λάδι. 
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες, σκέτες ή με ότι και αν τις συνδυάσεις, με ότι σχήμα και αν δώσεις στο κόψιμο τους. Είναι η μεγάλη αγάπη των μικρών παιδιών και αν την παντρέψεις με μια χωριάτικη σαλάτα είναι ένα θεϊκό καλοκαιρινό μεσημεριανό. 

Ξεροψημένες ή χοντροκομμένες, τραγανές και νόστιμες, με το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα τους και την έντονη μυρωδιά τους, οι τηγανιτές πατάτες είναι η αγαπημένη λιχουδιά για όλες τις ώρες. Ιδιαίτερα αν είναι ψημένες στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο τότε παρακάμπτουμε τις όποιες αναστολές … και η δίαιτα πάει περίπατο.

Νοστιμιές, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες από το παρελθόν θα μας συνοδεύουν πάντα όταν η γιαγιά έστηνε το τηγάνι με μπόλικο λάδι σε μια πρόχειρη παραστιά με ξύλα. Μύριζε ο καπνός από τα ξύλα της ελιάς, άπλωνε η ζέστη της φωτιάς, ανέβαινε η θερμοκρασία και το άρωμα του λιόλαδου αγκάλιαζε την μυρωδιά από το χώμα. Η γιαγιά έφερνε την λεκάνη με τις κομμένες πατάτες. Χουφτιές – χουφτιές παραδινόταν στην κόλαση του πυρωμένου λαδιού και ένας οξύς ήχος τάραζε την ηρεμία της αναμονής. Μετρούσαμε λεπτό προς λεπτό και αγωνιούσαμε πότε θα είναι έτοιμες, ξεροψημένες, τραγανές να μπούνε στο πιάτο για να σερβιριστούνε. Τις θέλαμε όλες, τις θέλαμε σκέτες, θέλαμε κι άλλες… και δεν χορταίναμε. Ο παππούς τις ήθελε σαβόρε και εμείς μάθαμε και αυτό. Με το ξύδι και τον αρισμαρί «καπακιαστές». Θεέ μου τι άρωμα και αυτό!  Βλέπαμε τον παππού να κατεβάζει την μια κούπα το κρασί πίσω από τη άλλη με μια πιρουνιά πατάτες σαβόρε, λες και του είχανε χαρίσει τον παράδεισο!

 Εδώ… από τον δικό μας παράδεισο της παραδοσιακής μαγειρικής τέχνης θα σας δώσω όχι τον «απαγορευμένο καρπό» αλλά την μεθυστική συνταγή πατάτες τηγανιτές σαβόρε…όπως την γιαγιά και τον παππού. Πάμε να τις απολαύσουμε!

Υλικά

1κιλο πατάτες

100ml ξίδι

3 κλωνάρια αρισμαρί ή δενδρολίβανο ή ροσμαρί

Ελαιόλαδο

Αλάτι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να ξεροψηθούν. Αποσύρουμε τις πατάτες και αλατίζουμε.

12

Σε ένα τηγάνι κρατάμε λίγο ελαιόλαδο από το τηγάνισμα και ρίχνουμε τα κλωνάρια αρισμαρί, αφήνουμε για λίγο να μυρίσει και προσθέτουμε σιγά σιγά το ξίδι.(πολύ προσοχή να μην καούμε) Ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.

3

Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε συνεχώς. Κατεβαζουμε από τη φωτιά, κλείνουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για δέκα λεπτά να αναδυθούν όλα τα αρώματα.

4

Είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέατα σχάρας αλλά και ψάρια. Φυσικά μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν μεζές.Την επόμενη μέρα είναι πολύ πιο νόστιμο.

Καλή επιτυχία!!!

5