top image food
xontrosmexoxlious αντίγραφο.png

Οκτώβρης, η αγαπημένη μου εποχή, με τις πρώτες βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους δειλά - δειλά. Μυρίζει η γη, μυρίζουν τα χώματα, μυρίζει ο αέρας. Η γη ρουφά διψασμένη το δώρο του ουρανού. Μπήκαμε σε μια άλλη εποχή. Βροχάρης μήνας, σποριάς και καρπερός τον λέγανε οι παλιοί άνθρωποι σε άλλες εποχές που περίμεναν από την φύση να τους χαρίσει τα δώρα της.


Εποχή που βγαίνουνε οι χοχλιοί μουδιασμένοι να χορτάσουνε μετά από τον καλοκαιρινό τους λήθαργο. Πρωί – πρωί, μετά το νυχτερινό ψιλόβροχο «ψαρεύουν» στην γειτονιά τους, πάνω σε βράχους, στα κλαδιά, σε κορμούς των δέντρων, σε ξερά πεσμένα φύλα, στο χώμα για την τροφή τους.
Με έπαιρνε η γιαγιά μου η Ελισάβετ για να «μαθαίνω λέει» να μαζεύω τους χοχλιούς και να της κάνω και παρέα. Ήξερε καλά τα κατατόπια, τις περιοχές δηλαδή που υπήρχε μεγάλος πληθυσμός από χοχλιούς και μπορούσαμε γρήγορα να γεμίσουμε το καλάθι. Μαζεύαμε με τα δύο μας χέρια ακούραστα, σκυμμένοι χωρίς να μας κουράζει καθόλου. Όταν γεμίσαμε το καλάθι έβγαλε από την μέση της την ποδιά της και το σκέπασε για να μην αποδράσουν μέχρι να τους πάμε στο σπίτι.
Τους βάλαμε στην μεγάλη καλάθα. Η γιαγιά έβαλε αλεύρι στην κορυφή της καλάθας και ράντισε και τους χοχλιούς. «Να τους αφήσουμε να σακάσουν» μου λέγε. Δηλαδή να αποτοξινωθούν.

Σαν δεν σακάσει ο χοχλιός
δεν έχει ξίγκι αμμάτι.
Κι α δε ξεκάψει η κοπελιά
είναι φωτιές γεμάτη.

Στην κορυφή του καλαθιού βάζανε και χοντρό θαλασσινό αλάτι….για να μην αποδράσουν.
Για τους χοχλιούς οι Κρητικοί τρελαίνονται. Όπως και να τους ψήσεις γλύφουν τα δάκτυλα τους. Ο καλύτερος μεζές της ρακής και του κρασιού. Έθρεψε γενιές και γενιές σε όλες τις εποχές. Πως και πως περιμένουν να βρέξει να «πάνε» στους χοχλιούς.
«Σήμερα θα ψήσουμε τους παλιούς μας χοχλιούς με χόντρο. Δυναμωτική τροφή κι αυτή. Θα δεις πόσο νόστιμο φαγητό είναι. Μα να θυμάσαι πάντα και τούτο σαν θα μεγαλώσεις: Σαν νοικοκυρά να είσαι πάνω απ’ το τσικάλι, να νοιάζεσαι, να γίνει καλό το φαΐ!».

Ήθελα να’ μου να χοχλιός
να’ ρθώ στη γειτονιά σου
να γράφω με το σάλιο μου
στις πέτρες τ’ όνομά σου.

Υλικά
500γρ χοχλιούς
500γρ χόντρο (σπασμένο σιτάρι)
2 ξερά κρεμμύδια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
100ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κύμινο
3-4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε χλιαρό νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε τη μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν.

45
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τους χοχλιούς, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη ντομάτα τριμμένη, το πελτέ, τα μυρωδικά και αλατίζουμε.

678
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για ένα τέταρτο.

9
Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τους χοχλιούς σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε 1.5 λίτρο περίπου νερό (ισχύει 1 προς 3 ) αλατίζουμε και αφήνουμε να βράση.

1110


Όταν έχει βράση ρίχνουμε το χόντρο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό ρύζι Καρολίνα μισό χόντρο ή μόνο ρύζι) ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.

1213
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου.

14
Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!!!

1

3

2

 

Ευχαριστούμε την εταιρία home-you&more.gr LIRONIS για την προσφορά του στα υπέροχα λευκά ειδή.

16
Εταιρικό της πιστεύω και κινητήρια δύναμη των δραστηριοτήτων της είναι η προσφορά στα ελληνικά νοικοκυριά μιας τεράστιας γκάμας από ΟΜΟΡΦΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Επίσης η εταιρία ειδικεύεται και στον ξενοδοχειακό και στον επαγγελματικό ιματισμό
Τώρα Νέο κατάστημα Λ.62 Μαρτύρων 151 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τηλ. 2810 822925 Fax. 2810 824229
https://www.facebook.com/home-youmore-192103947813412/