top image food
MEGALI.jpg

Όταν μιλάμε για μεζέδες που έχουν την σφραγίδα της Κρήτης μιλάμε για χοχλιούς μπουμπουριστούς. Δεν υπάρχει Κρητικός που δεν έχει δοκιμάσει αυτή την θεϊκή γεύση με παρέα σε σπίτι, σε ταβέρνα, σε καφενείο, σε εκδήλωση ως κρασομεζέ ή ρακομεζέ.

 

Είναι από αυτές τις γεύσεις που εμείς οι Κρητικοί κληρονομούμε από γενιά σε γενιά από τα πανάρχαια χρόνια. Ένας μεζές που παντρεύει πληθωρικά το αλάτι και το ξύδι μέσα στο καυτό λάδι, με την δυνατή μυρωδιά του δενδρολίβανου.
Με τσοι μπουμπουριστούς χοχλιούς
τ’ αρισμαρί ταιριάζει
και με τη λάβα του έρωτα,
τσι κοπελιάς το νάζι.
Το μυστικό εδώ είναι να τους βάλουμε στο καυτό λάδι με το κέλυφος προς τα πάνω και με την «μούρη» προς τα κάτω. Αμπούμπουρα (με το πρόσωπο προς τα κάτω) δηλαδή που λέμε στην Κρητική διάλεκτο. Το άλλο μυστικό είναι πως θα βγάλουμε το σαλιγκάρι μέσα από το κέλυφος όταν μας τους σερβίρουν. Ε…και αυτό το λύσαμε εμείς εδώ στην Κρήτη, χωρίς κανόνες της καλής συμπεριφοράς του σαβουάρ βιβρ. Λυγίζουμε ελαφριά το ένα από τα δύο ακραία δόντια του πιρουνιού και με την λυγισμένη απόληξη απομακρύνουμε το σαλιγκάρι από το κέλυφος. Αυτό που κάνουν οι άντρες όταν έχουν καλή παρέα και μεζέ χοχλιούς μπουμπουριστούς είναι να απολαύσουν και το τελευταίο ίχνος σάλτσας που υπάρχει μέσα στο κέλυφος. Το έχω ζήσει τόσες φορές που πλέον δεν με νοιάζει να ρουφάνε το κέλυφος με μανία και να απολαμβάνουν την νοστιμιά του! Καλά εδώ που τα λέμε… και εγώ το έχω κάνει πάμπολλες φορές! Σταματάω να γράφω γιατί μου τρέχουν τα σάλια και αγωνιώ να τους ψήσω. Πάμε να τους απολαύσουμε!

Υλικά
1κιλο χοχλιούς
200ml ξύδι
150ml ελαιόλαδο
Αρκετό αλάτι χοντρό
3-4 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο) ή 2 κουταλιές ξηρό

Εκτέλεση
Σε χλιαρό νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε τη μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό αλάτι, τοποθετούμε τους χοχλιούς με τα κεφάλια προς τα κάτω, αμπούμπουρα (μπρούμυτα) και βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά.

12
Όταν έχουν κωλύσει με το αλάτι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αρισμαρί.

34
Ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.

57
Σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία Κρητικής ρακής.

6
Καλή επιτυχία!!!

FB


Ευχαριστώ πολύ το Στέφανο Ραπάνη για τις υπέροχες φωτογραφίες του.

logo