top image food
MEGALI.jpg

Η Τσικνοπέμπτη είναι ουσιαστικά η ημέρα που αρχίζει το πανηγύρι των αποκριών. Όπως δηλώνει και η ονομασία της είναι η Πέμπτη της γιορτής του τραπεζιού.

Σε παλιές κοινωνίες που υπήρχε στέρηση, αυτή την μέρα φρόντιζαν να υπάρχουν όλα τα αγαθά στο τραπέζι. Την περίοδο αυτή φρόντιζαν να σφάζουν χοίρους, πριν την μεγάλη περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής. Τηγάνιζαν συκώτι και κρέας αλλά και πίτες. Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ότι το τραπέζι δεν ήταν μόνο για την οικογένεια αλλά ήταν ένα τραπέζι με καλεσμένους, είχε τον χαρακτήρα συνεστίασης. Μοίραζαν ακόμα φαγητό και κρέας σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα να το απολαύσουν ή και αντάλλασαν φαγητά για μακαρία των πεθαμένων τους. Ήταν άλλες εποχές τότε και η ανταλλαγή των φαγητών είχε εθιμικό χαρακτήρα και η κοινωνία ήταν πιο δεμένη σε σχέση τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν.
Υλικά
200γρ. Ξιδάτο λουκάνικο ΚΑΣΣΑΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
200γρ. απάκι ΚΑΣΣΑΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
200γρ. σύγκλινο ΚΑΣΣΑΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
2 πιπεριές πράσινες
1 ξερό κρεμμύδι
½ πράσο
5 σύκα ξερά
100ml ελαιόλαδο
100ml κόκκινο γλυκό κρασί
100γρ. γραβιέρα
Θυμάρι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τα αλλαντικά μας σε μικρά κομμάτια, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε όλα τα αλλαντικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τα αλλαντικά από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
Στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένο, αφήνουμε να τσιγαριστούν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια (τα σύκα θα πρέπει να τα έχουμε βάλει από πριν σε ένα μπολάκι με κόκκινο κρασί για να μαλακώσουν) προσθέτουμε και τις πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, αφήνουμε 5 λεπτά να ψηθούν και ανακατεύουμε και τα αλλαντικά. Αλατίζουμε προσεκτικά διότι τα αλλαντικά περιέχουν ήδη αλάτι.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τη γραβιέρα σε κυβάκια και ρίχνουμε το θυμάρι.
Σερβίρουμε, στο πιάτο μπορούμε να προσθέσουμε ρόδι.
Καλή επιτυχία!!!
Δείτε το βίντεο εδώ
https://www.kritikes-geuseis.gr/component/cobalt/item/191-?Itemid=5587

1

2