top image food
MEGALI.jpg

Δίπλα από το πατρικό μου στο χωριό, ο γείτονας μας ο κύριος Γιώργος διατηρεί χρόνια τώρα ένα από τους όμορφους καλοκαιρινούς κήπους με φασολάκια, κολοκυθάκια, μπάμιες, ξυλαγγουριές, καλαμπόκια, κρεμμύδια, βλίτα, γλιστρίδα, μαρούλια.


Στην άκρη του κήπου φροντίζει να φυτέψει κολοκυθιές για φρέσκα κολοκύθια και για να έχει ανθούς όλο το καλοκαίρι. Για τον κύριο Γιώργο ο κήπος του είναι ο παράδεισος του. Έρχεται πολύ πρωί αθόρυβα, όταν ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν ξυπνήσει στο χωριό, για να ποτίσει, να καθαρίσει και να φροντίσει τον μικρό του παράδεισο.
Είναι από τους κλασικούς ηλικιωμένους του χωριού που διατηρούν ακόμα κάποιες καλές συνήθειες του παρελθόντος. Θέλει να μοιράζεται μαζί με τους γείτονες την παραγωγή του. Μέρα παρά μέρα θα κόψει ένα καλάθι κολοκυθανθούς και τις περισσότερες φορές θα τους χαρίσει σε μια νοικοκυρά. Ρωτά την μάνα μου πολλές φορές. Πότε θέλεις τους ανθούς; Έχει πρόγραμμα στη διανομή για να μην τύχει και δυσαρεστήσει καμία.
Είναι αυτές οι παλιές αξίες που συναντάς σε αυτούς τους ανθρώπους που ζήσανε τις εποχές εκείνες. Εποχές δύσκολες που οι άνθρωποι έδιναν λύσεις μέσα από την αλληλοβοήθεια. Και αυτό ήταν σε μόνιμη βάση. Φρόντιζε βέβαια ο άλλος νοικοκύρης ή η νοικοκυρά να ανταποδώσει την προσφορά στην πρώτη ευκαιρία που θα έβρισκε. Σου έφερνε η γειτόνισσα ένα πιάτο από το φαγητό της ή από τα γλυκά που έψησε και δεν γύριζες άδειο το πιάτο. Έπρεπε να βρεις κάτι να το γεμίσεις και εσύ για να ανταποδώσεις την καλοσύνη, την φιλία, την καλή πρόθεση.
Έτσι κάνει τώρα και χρόνια ο κύριος Γιώργος με τα κηπουρικά του και τους κολοκυθανθούς του.
Οι κολοκυθανθοί είναι μια γευστική απόλαυση των καλοκαιρινών λαχανικών. Γεμιστοί με ρύζι με αρωματικά, με κιμά, με ανθότυρο, γαλοτύρι, μυζήθρα σερβίρονται ως ορεκτικό η τους απολαμβάνουμε και ως γεύμα με ένα ωραίο κρασί. Τηγανιτοί σε κουρκούτη με γέμιση μυζήθρα είναι μια πανδαισία. Για αυτό και εγώ θέλησα σήμερα να σας δώσω αυτή τη καλοκαιρινή συνταγή για να τους απολαύσετε!

10

Υλικά
25 κολοκυθανθοί
200γρ μυζήθρα ξινή
150γρ μυζήθρα γλυκιά
2-3 φύλλα δυόσμο
Πιπέρι λευκό
Κουρκούτι
200γρ αλεύρι
300ml μπύρα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τους κολοκυθανθούς από τα μικρά και μαλακά αγκαθένια που έχουν γύρο, γύρο. Αφαιρούμε μέσα από το λουλούδι το κοτσάνι.
Ανακατεύουμε τα τυριά και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.

1
Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς και βάζουμε περίπου ένα κουταλάκι γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος του ανθού) κλείνουμε.

234
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το πιπέρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σιγά σιγά τη μπύρα. Θα πρέπει να έχουμε έναν πηχτούτσικο χυλό.


Βουτάμε τους ανθούς από όλες τις πλευρές στο χυλό και με μια λαβή κρατάμε ψηλά από το μπολ να φύγει ο περιττός.

6
Ψήνουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφήσουν και από τις δυο πλευρές

7
Καλή επιτυχία!!!

8

9