top image food
arxiki.png

Την εβδομάδα της Τυρινής η μυζήθρα και τα γαλακτοκομικά έχουν τη τιμητική τους και τα αξιοποιούμε με πολλούς τρόπους φτιάχνοντας χυλόφτες με γάλα, σκιφομακαρούνες με τριμμένο τυρί ή ανθότυρο, πίτες, τυροπιτάκια, μυζηθροπιτάκια γλυκά ή αλμυρά. Στην περιοχή του Ηρακλείου αυτή την εβδομάδα έχουν τη τιμητική τους τα μπουρεκάκια σιροπιαστά με γλυκιά μυζήθρα.


Τα γλέντια, οι παρέες, τα μασκαρέματα και τα σχέδια για την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα έχουν προ πολλού ξεκινήσει. Αφήσαμε τα φαγοπότια, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων και το μυαλό όλων μας είναι στις απόκριες και στα καρναβάλια. Όμως τις παραδόσεις μας δεν τις ξεχνούμε και κάθε τόπος ετοιμάζεται πυρετωδώς στην αναβίωση των τοπικών εθίμων του.
Σε κάθε χωριό της Κρήτης αυτή την εβδομάδα, αλλά προπαντός το Σαββατοκύριακο, έβλεπες από παντού να ξεπετάγονται μασκαράδες. Οι μασκαράδες αντλούσαν τις μεταμφιέσεις τους από τα οικεία θέματα του καθημερινού βίου. Μεταμφιεζόταν σε νύφες και γαμπρούς, ντυνόταν διάφορες ενδυμασίες από δέρματα ζώων μιμούμενοι ζώα, θηρία ή φαντάσματα. Πρόσθεταν ακόμα στην προβιά κέρατα παριστάνοντας ζώα, βόδια, κατσίκες και πρόβατα και στις κτηνοτροφικές περιοχές κρεμούσαν κουδούνια στο στήθος ή στην μέση τους για να κάνουν πιο προκλητική την παρουσία τους.
Από τις αγαπημένες μεταμφιέσεις ήταν τα ζευγάρια με αδύναμους άνδρες και εύσωμες γυναίκες όπως και τα αστικά επαγγέλματα, γιατροί δικηγόροι, νοσοκόμοι και νοσοκόμες, παπάδες και καντηλανάφτες που χορεύανε από καφενείο σε καφενείο, από σπίτι σε σπίτι σε δρόμους και σοκάκια.
Υπήρχαν όμως και πρόχειρες μεταμφιέσεις με παλιά ρούχα. Τα γύριζαν ανάποδα και τα έβαζαν. Τότε βλέπετε δεν υπήρχε η σημερινή πολυτέλεια να αγοράζουν αποκριάτικες στολές. Έπαιρναν τη μουζουδιά (τη κάπνα) από τα τσικάλια και άλειφαν το πρόσωπο τους αντί για μάσκες που έχουμε σήμερα.
Στο χωριό Σίβα του Ηρακλείου η παραδοσιακή μάσκα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη. Συνηθιζόταν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Γινόταν από ρίζα του φυτού Αθάνατος που σε παλιότερες εποχές το χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάζουν σκοινιά.
Σήμερα τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις τις έχει αναλάβει η πλαστική βιομηχανία με σύγχρονη και παραμυθένια θεματολογία.
Αυτό όμως που σήμερα προσπαθούμε να διατηρήσουμε είναι οι γαστρονομικές συνήθειες. Τα σιροπιαστά μπουρεκάκια έχουν την δική τους παράδοση στην περιοχή του Ηρακλείου και επέλεξα να τα φτιάξω μιας και διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής.

Υλικά
1κιλο γλυκιά μυζήθρα
100γρ. ζάχαρη
1 αυγό
½ κουταλάκι κανέλα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
50γρ στακοβούτυρο ή πρόβειο
200γρ βούτυρο αγελαδινό
Σιρόπι
300γρ νερό
300γρ ζάχαρη
2 φλούδες πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και τη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

45
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

11
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο στα δυο, ραντίζουμε το κάθε φύλλο με βούτυρο που έχουμε λιώσει.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη του φύλλου. Γυρίζουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε μέχρι την άκρη του.

6978


Τοποθετούμε τα μπουρέκια σε ένα ταψί που έχουμε βουτυρώσει. Όταν τελειώσουμε τα μπουρέκια αλείφουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζουμε το ταψί για μισή ώρα στο ψυγείο.

10
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στο φούρνο στο αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

12
Βγάζουμε τα μπουρέκια ζεστά από το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

1314

Καλή επιτυχία!!!

123

Ευχαριστούμε τον λαογράφο Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη για τα Κρητικά αποκριάτικα έθιμα που μας περιέγραψε.

Βρείτε και άλλες νόστιμες συνταγές

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

DSC07902