top image food
megali.jpg

Οι κίτρινες γλυκιές κολοκύθες είναι έτοιμες και βρίσκονται στην αγορά από τα τέλη του Αυγούστου. Αν την φυλάξεις σε σκιερό μέρος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα χρόνο. Μπορούμε να την απολαύσουμε τηγανητή, γίνεται πίτα, τάρτα, ομελέτα, σουφλέ, πουρές, με πατάτες στο φούρνο, ταιριάζει με το ρύζι και με το κρέας.

 


Αυτό τον ογκώδη σφαιρικό καρπό, με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του, μόνο όταν τον κόψεις τότε σου αποκαλύπτεται ο εσωτερικός του κίτρινος αρωματικός κόσμος. Ως λαχανικό με το σκληρό περίβλημα μπορεί να σου προσφέρει πέρα από τη χαρά να τη γευτείς μαγειρικά και τη χαρά να τη γευτείς ως γλυκό του κουταλιού ή ως μια γλυκιά σιροπιαστεί πίτα . Οι παλιές νοικοκυρές ήξεραν να αξιοποιούν αυτό το υπέροχο λαχανικό για αυτό και η Κρητική κουζίνα έχει αμέτρητες συνταγές. Σήμερα όμως θα γευτούμε μια γλυκιά, παλιά, νηστίσιμη συνταγή με κάποιες μικρές μου αλλαγές.

Υλικά
800-1000γρ γλυκιά κολοκύθα
100ml ελαιόλαδο
150γρ μαύρη ζάχαρη
100γρ μέλι
½ κουταλάκι κανέλα
150γρ φρυγανιά τρίμα
150γρ καρύδι κοπανισμένο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
500γρ φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Σιρόπι
400ml νερό
200γρ ζάχαρη
150γρ μέλι
1 ξύλο κανέλας
2-3 γαρίφαλο
1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Κόβουμε τη κολοκύθα στις δυο άκρες, κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε μεγάλες φέτες και ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Όταν είναι ψημένη παίρνουμε τη ψίχα από τη φλούδα με ένα κουτάλι.

12
Λιώνουμε τη κολοκύθα σε μπλέντερ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε το πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι να λιώσει, ρίχνουμε τη φρυγανιά, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε να κρυώσει.

356

789
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφριά ένα ταψί, απλώνουμε το πρώτο φύλλο και λαδώνουμε ξανά με το πινέλο, συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα μισά φύλλα από το πακέτο. Ρίχνουμε στη μέση τη γέμιση που έχουμε φτιάξει και συνεχίζουμε να απλώνουμε ένα τα φύλλα και να αλείφουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα, κόβουμε τη πίτα με ένα μαχαίρι και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς αέρα. Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε τη πίτα να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.

111213
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για πέντε λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

14
Θα πρέπει να είναι η πίτα κρύα και το σιρόπι ζεστό ή το αντίθετο. Καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε με την πίτα κρύα. Αφήνουμε λίγο το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.

15
Καλή επιτυχία!!!

16

17

18