top image food
MEGALI.jpg

Το τσουρέκι μαζί με τα καλιτσούνια και τα κόκκινα αυγά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι. Γιορταστικό είδος ψωμιού με πλούσια γεύση, εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα, είναι το γιορταστικό είδος ψωμιού που γεμίζει τη ψυχή όλο το χρόνο.  Σε διάφορα σχήματα, στρογγυλό ή πλεξούδα,  με ένα κόκκινο αυγό ή χωρίς αυτό, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. 

 Η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται στο φούρνο μας φέρνει αναμνήσεις των παιδικών χρόνων στο χωριό την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, με τις εντατικές προετοιμασίες για το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών, το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το γιορταστικό πασχαλινό τραπέζι με τη μαγειρίτσα και τις σούβλες, με τις γυναίκες να ασχολούνται όλη την ημέρα στην κουζίνα για να τα προλάβουν όλα και να βρουν χρόνο να πάνε το βράδυ στις «αγρυπνιές». 

Μύριζε το σπίτι όλες αυτές τις μέρες από την μυζήθρα, το μέλι, το βούτυρο, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη κανέλα, τους πορτοκαλανθούς και  τα νερατζόφυλλα  να χαρίζουν το άρωμα τους στα ζεστά γλυκίσματα. Μυρωδιές που αναμιγνύονται με τη μυρωδιά του ασβέστη. Θυμάμαι παλιά στο χωριό όλους τους νοικοκυραίους να έχουν γεμίσει ένα κουβά με ασβέστη και με την βούρτσα να ασβεστώνουν  όλες τις γωνιές του σπιτιού, της αυλής ακόμα και τις άκρες των δρόμων. Δεν άφηναν τίποτα που να μην το περάσουν με τον καινούργιο ασβέστη για να «μυρίσει» όπως λέγανε τότε. Άλλες εποχές εκείνες. Όλοι έπρεπε κάτι να κάνουν για να προλάβουν στην Ανάσταση να είναι όλα έτοιμα. Για εμάς τα παιδιά ήταν οι καλύτερες μέρες αφού οι σχολικές διακοπές μας έδινε την ευκαιρία να χαρούμε το παιγνίδι, να βοηθούμε την μάνα μας στις δουλειές του σπιτιού και να περιμένουμε τα καινούργια ανοιξιάτικα παπούτσια και φορέματα από τον πατέρα μας. Το Πάσχα για εμάς ήταν γιορτή που τη ζούσαμε με πάθος.

Για αυτό και όταν μεγάλωσα και ήρθα στο Ηράκλειο φοιτήτρια ήθελα να ζήσω αυτές τις παιδικές αναμνήσεις. Έβρισκα το χρόνο και την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί φρόντιζα να βάψω τα αυγά και να ετοιμάσω την ζύμη για τα πασχαλινά τσουρέκια. Ήθελα να κρατώ το δικό μου πεσκέσι για κάθε δικό μου άνθρωπο στο χωριό μαζί με τις ευχές μου. 

Χρόνια μας πολλά!!!! 


Υλικά
2κ αλεύρι για τσουρέκι

600γρ ζάχαρη

400ml γάλα 

200γρ γιαούρτι

200γρ βούτυρο

70ml ελαιόλαδο

100γρ μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια ξηρή

4 αυγά

150ml χυμό από πορτοκάλι

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 φακελάκι μαχλέπι

1 φακελάκι μαστίχα


Εκτέλεση

Για να έχουμε επιτυχία στα τσουρέκια θα πρέπει αρχικά όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεκινάμε να φτιάξουμε  το προζύμι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε 200ml γάλα  (έχουμε ζεστάνει λίγο), τη μαγιά, ένα κουταλάκι ζάχαρη και δυο κουταλιές αλεύρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.

1

 

Ανακατεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε ένα  ένα  τα αυγά, στη συνέχεια το χυμό, το υπόλοιπο  γάλα, το γιαούρτι, το ξύσμα, τη μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη στο γουδί ή  χτυπημένη στο μπλέντερ), το μαχλέπι.Προσθέτουμε το προζύμι και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

235

678

Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα μας αρέσει. Μπορούμε να στολίσουμε ένα κόκκινο αυγό. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου να φουσκώσουν.

9

Χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια. Μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου ή να τα αφήσουμε σκέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Στα 20 λεπτά περίπου απλώνουμε πάνω από τα τσουρέκια μια λαδόκολλα για να μην μας καούν. Απλώνουμε τα τσουρέκια σε μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μπορούμε να τυλίξουμε σε μεμβράνη και να διατηρήσουμε φρέσκα για μέρες ή να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

10

 Καλή επιτυχία!!!

11

12