top image food
MEGALI.jpg

Τα πιο νόστιμα σταφιδόψωμα. Νηστεία και μου ζητάτε ένα νόστιμο γλυκάκι για τον απογευματινό σας καφέ. Δείτε μόνο τα υλικά μέλι, κανέλα, γαρίφαλο, κρασί, πορτοκάλι. Σας άνοιξε η όρεξη; Έλατε να δούμε μαζί τη συνταγή μας.

14

Υλικά
100ml νερό
2 φακελάκι μαγιά ή 40γρ. νωπή
1 κουταλάκι ζάχαρη

100ml ελαιόλαδο
100γρ. ζάχαρη
100ml χυμό πορτοκάλι
½ κουταλάκι σόδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
150γρ. σταφίδες
100ml κόκκινο κρασί
2 κουταλιές μέλι
1-1.200 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά καρύδια
1 κουταλιά σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει για 15 λεπτά περίπου. Δείτε εδώ σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε τη μαγιά.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το κρασί για να φουσκώσουν (μπορούμε να μειώσουμε ποσότητα από τις σταφίδες και να αντικαταστήσουμε με κραν μπερι).

1  2
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λειώσει και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα διαλυμένη. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
Σουρώνουμε τις σταφίδες από το κρασί, κρατάμε στην άκρη τις σταφίδες και ζεσταίνουμε το κρασί. Διαλύουμε μέσα το μέλι και το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και προαιρετικά τα καρύδια με το σουσάμι θρυμματισμένα. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

3  4  5  6
Πλάθουμε σε μικρά φραντζολάκια και τοποθετούμε σε ταψί με αντιπολιτικό χαρτί. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

7  8  9
Όταν βγάλουμε από το φούρνο μπορούμε να αλείψουμε ζεστό μέλι για να γυαλίσουν.
Καλή επιτυχία!!!

13

12

Δείτε και άλλες συνταγές μας για νηστίσιμα γλυκά.


ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

12


ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
16


ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
1