top image food
megali.png

26 Οκτωβρίου 2019
Το αμυγδαλωτό είναι γλυκό για όλες τις οικογενειακές χαρές και γιορτές. Εμείς στην Ανατολική Κρήτη το έχουμε ως γλυκό του γάμου και της βάπτισης. Ένα ερωτικό γλύκισμα για το καλωσόρισμα στη νέα ζωή σε νέα ξεκινήματα.


Γεμάτο το χωριό μου αμυγδαλιές στις πεζούλες και στις άκρες των χωραφιών στον κάμπο, στολίζανε τον τόπο με τα μοσχομυρισμένα λουλούδια τους το Γενάρη και στις αρχές του Φλεβάρη. Υπέροχες φωτογραφικές εικόνες σε μια εποχή με κρύο. Εντυπωσιακές εικόνες που κρατάνε για καιρό στη μνήμη μας. Μου άρεσε να κόβω κλωνάρια για το γυάλινο βάζο της τραπεζαρίας μας. Τα λατρεύω και ας πληγώνω την αμυγδαλιά που της τα κλέβω.
Πράσινος ο καρπός της, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τον Ιούνη, μετά που σταματούσαν τα μαθήματα στο σχολείο, πηγαίναμε οικογενειακά για το μάζεμα των ώριμων καρπών. Ο πατέρας μου μ’ ένα μακρύ καλάμι τα έριχνε στο χώμα. Εμείς τα μαζεύαμε και γεμίζαμε τα καλάθια. Τ’ απλώναμε στον ήλιο στην ταράτσα του σπιτιού και όταν είχαν ξεραθεί τα φύλασσε η μάνα μου σε μια λευκή σακούλα.
Τώρα να σας πω την αλήθεια το σπάσιμο το έκανε ο παππούς μου με την γιαγιά μου που είχαν υπομονή. Όταν εγώ έσπαγα αμύγδαλα, τα πιο πολλά τα έτρωγα. «Για τα γλυκά τα θέλουμε»! μου φώναζε η μάνα μου. «Άμα τα κάνω φάε όσα γλυκά θες»!
Και να σας αποκαλύψω και μια μικρή προσωπική ιστορία. Κάθε φορά που πηγαίναμε στις αμυγδαλιές στο χωριό ήθελα να υπάρχει ένας Γιάννης Βόγλης να κάνει το βοσκό και εγώ να είμαι η τουρίστρια η Άναμπελ με την φωτογραφική μηχανή και να μου φωνάζει «Στάσου μύγδαλα!». Δεν ήταν υπέροχη αυτή η κινηματογραφική στιγμή στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» που γυρίστηκε στην Άνδρο;
Τα αμυγδαλωτά ως παραδοσιακό γλυκό έχει τα μυστικά του. Στους γάμους που γεμίζανε πολλές λαμαρίνες στο ξυλόφουρνο τα φτιάχνανε νοικοκυρές που είχανε εμπειρία, γιατί έπρεπε να πετύχουν και να έχουν και καλή εμφάνιση. Θέλανε να πάρουνε τα μπράβο τους από τους καλεσμένους. Άμα ήταν πετυχημένα, λέγανε οι καλεσμένες: «ποια ήτανε νοικοκυρά του τα ‘φτιαξε; Χρυσοχέρα!».
Γέννησε μια φίλη μου και πριν μπει στην κλινική σκεφτόμουν τι δώρο να της κάνω. Ευκαιρία για μια έκπληξη, να της φτιάξω αμυγδαλωτά αχλαδάκια, βουτημένα στην άχνη ζάχαρη. Εσείς φτιάξτε τα για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ένα υπέροχο κέρασμα για τους καλεσμένου σας. Για αυτό το θεϊκό γλυκό, τρελαίνομαι. Γεμίζει το στόμα σου αρώματα. Υπέροχο λευκοντυμένο αμυγδαλωτό που δεν θέλει και ψήσιμο. Όσο απλό και να φαίνεται έχει αρκετά μυστικά.
Ελάτε να απολαύσουμε μαζί τη χαρά της δημιουργίας ενός παραδοσιακού γλυκού που ταιριάζει στις χαρές μας.

8


Υλικά
500γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
200γρ. ζάχαρη
150ml νερό
6 κουταλιές ανθόνερο
200γρ. άχνη ζάχαρη
50 καρφάκια γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το ανθόνερο και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Η ποσότητα του ανθόνερου είναι μια ιδανική αναλόγια, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

1  2
Στο multi θρυμματίζω σταδιακά τα αμύγδαλα (όχι να γίνουν πούδρα) και τα βάζω σε ένα μπολ.
Προσθέτω το σιρόπι και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα κολλώδες, μαλακό μίγμα. Αφήνω για μια ώρα στο ψυγείο.

3  4  5
Πλάθω μικρά μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι και στη συνέχεια προσπαθώ να δώσω κωνικό σχήμα, σαν μικρό αχλαδάκι.
Βουτώ τα αχλαδάκια σε άχνη ζάχαρη να καλυφτούν πολύ καλά εξωτερικά, μπορούμε να καρφώσουμε στη κορυφή ένα γαρύφαλλο.

6  7
Για να τα προσφέρουμε χωρίς να λερωθούν οι καλεσμένοι μας μπορούμε να τα κλείσουμε σε ζελατίνη ή σε χάρτινα μπολάκια. Διατηρούνται σε κλειστό αεροστεγές μπολ.


Καλή επιτυχία!!!

9

10

 


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΠΑΤΟΥΔΑ

15


ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

15