top image food
MEGALI2.jpg

28 Δεκεμβρίου 2019

Βασιλόπιτα , είναι το πρώτο γλυκό του χρόνου και για το λόγο αυτό έχει κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ενώ είναι ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, που παρόμοια φτιάχνουμε όλο το χρόνο, εντούτοις το τιμούμε με ένα ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ετοιμάσει από την παραμονή την παραδοσιακή βασιλόπιτα με το φλουρί. Ο πατέρας της οικογένειας σταυρώνει τη βασιλόπιτα και κόβει τα κομμάτια. Του Χριστού και της Παναγίας, μετά του σπιτιού, του σπιτονοικοκύρη και της κεράς και μετά των παιδιών με τη σειρά της ηλικίας. Όλοι ανυπομονούν για το ποιος θα κερδίσει το φλουρί, για να πάει καλά η νέα χρονιά.
Σήμερα σας έχω μια υπέροχη βασιλόπιτα που θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολήσει μανταρινοπορτάκαλα. Θα την απολαύσει όλη η οικογένεια και δεν θα αφήσουν ούτε ψιχουλάκι, ακόμα και αυτοί που δεν θα τύχουν το φλουρί. Καλή χρονιά σε όλους!!

9

Υλικά
200ml ελαιόλαδο
400γρ. ζάχαρη
4 αυγά
200γρ. γιαούρτι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από δυο μανταρίνια
200ml χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι
500γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
20γρ. μπεικιν παουντερ

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.

1  2
Ρίχνουμε το γιαούρτι και στη συνέχεια το ξύσμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και ρίχνουμε εναλλάξ με το χυμό.
Σε ένα στρογγυλό ταψί αλείφουμε με βούτυρο και απλώνουμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ξύνουμε στην επιφάνεια λίγο ακόμα ξύσμα πορτοκαλιού.

3  4

5  6

11  12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας, αν βγει καθαρό είναι έτοιμη διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, ανασηκώνουμε τη βασιλόπιτα και πιέζουμε σε ένα σημείο το φλουρί.
Καλή επιτυχία!!!

10

7

8


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

10


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

18