top image food
MEGALI1.jpg

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Παραδοσιακή σούπα με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού ή κατσικιού και ρύζι που απολαμβάνεται ως ελαφρύ φαγητό στο πρώτο δείπνο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Το δείπνο της Λαμπρής είναι το δείπνο της αγάπης, σε μια ζεστή σπιτική, γιορτινή ατμόσφαιρα. Με όλη την οικογένεια σε ένα τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα, με καλιτσούνια, κόκκινα αυγά, το πασχαλινό τσουρέκι, τα φαναράκια με το άγιο φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία.

 «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη», «Χρόνια Πολλά» είναι οι ευχές που μοιράζονται από το βράδυ της Ανάστασης, μετά που ο παπάς βγει την Ωραία Πύλη με το φως από τον Πανάγιο Τάφο από τα Ιεροσόλυμα. Σε ένα πανδαιμόνιο από τα βεγγαλικά και τους κρότους από τα  βαρελότα η φουνάρα ανάβει, με τον Ιούδα να καίγεται πάνω από τη μεγάλη πύρινη φλόγα που βγάζουν τα ξύλα της φουνάρας. Θέαμα μοναδικό, ανεπανάληπτο που έχεις την χαρά να το ζήσεις μόνο μια φορά το χρόνο στα χωριά μας. 

Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο πιστοί στο ραντεβού, από πολλές μεριές της Κρήτης και της Ελλάδας μαζεύονται στο χωριό για να γιορτάσουν οικογενειακά, μαζί με φίλους και συγγενείς το Πάσχα. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα η ελληνική επαρχία, το ελληνικό χωριό, ο δικός μας τόπος, η δική μας παράδοση, τα δικά μας έθιμα, να μας χαρίζουν μέρες χαράς και αισιοδοξίας, να γευόμαστε τη φύση και τους καρπούς της, τα αρώματα και τις γεύσεις της Κρητικής κουζίνας της Κρητικής διατροφικής παράδοσης.

 Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!


Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια (μαζί με πνευμόνια, καρδία, γλυκάδια)

500γρ. έντερα αρνίσια

1 κεφαλάκι αρνίσιο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

100ml ελαιόλαδο

50ml λευκό κρασί

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μάτσο άνηθο

100γρ ρύζι Καρολίνα

Αλάτι πιπέρι

Αυγολέμονο

2 αυγά

Χυμό από δυο λεμόνια


Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα, θα τα κόψουμε και θα πιέσουμε όλο το έντερο να φύγουν υπολείμματα που θα υπάρχουν μέσα. Περνάμε το κάθε έντερο από ένα καλαμάκι και έπειτα το βάζουμε στην εσοχή και αφήνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να ξεπλυθεί και από μέσα. Πλένουμε πολύ καλά όλα μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε τα έντερα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με ξίδι και λεμόνι, μαζί με τις λεμονόκουπες. Δένουμε τα έντερα και τα νεροβράζουμε για 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το νερό και τα ψιλοκόβουμε

123

45

.Νεροβράζουμε ξεχωριστά τη συκωταριά και το κεφάλι. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά και αφαιρούμε από το κεφάλι τα μάγουλα, το μυαλό και ότι άλλο μπορούμε.Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε όλα όσα έχουμε ψιλοκόψει, τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με κρασί.Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατίζουμε και ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

6910

11

12

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια.  Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμόνι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σταδιακά ζωμό από το φαγητό.

13

Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά. Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει.

Καλή επιτυχία!!!

14

15