top image food
MEGALI.jpg

Μέρες τώρα σχεδιάζουμε τι θα μαγειρέψουμε, τι γλυκά θα φτιάξουμε, τι ποτά θα αγοράσουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ευτυχώς που το στόλισμα του σπιτιού το έχουμε φροντίσει να γίνει από τις αρχές του Δεκέμβρη και μας άλλαξε την διάθεση. Με τη μια δουλειά και την άλλη, ο χρόνος φεύγει και λίγο αρχίσαμε να έχουμε άγχος, αν όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας τούτες τις άγιες μέρες προλάβουμε να τα ετοιμάσουμε. Θέλουμε οι φίλοι μας και οι δικοί μας άνθρωποι που θα έλθουν στο σπίτι μας να τους εντυπωσιάσουμε, να τους ευχαριστήσουμε, να έχουμε μια ευχάριστη μέρα.


Να μας μείνει ανάμνηση. Να την κρατήσουμε και αυτή στο μυαλό μας μαζί με τις εικόνες από το παρελθόν που έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μας και δεν ξεχνιούνται. Αναμνήσεις από Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων στο χωριό κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που μας συντρόφευαν μέχρι τότε που ανοίξαμε τα δικά μας φτερά και χαράξαμε τον δικό μας δρόμο.
Λένε πως οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων είναι οι πιο δυνατές. Μέρες σαν κι αυτές ο παππούς μου έσφαζε ένα καλοθρεμμένο μικρό γουρούνι μαζί με τον θείο μου τον Γιώργη. Ο παππούς μου τον μοίραζε σε όλη την οικογένεια. Έτσι ήταν το έθιμο τότε. Έπρεπε να χουν κρέας σπιτικό αναθρεμμένο με τροφές από τον κήπο τους. Έθιμο που ο θείος μου διατηρεί ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο και οι σημερινές χριστουγεννιάτικες στιγμές έχουν το δικό τους ενδιαφέρον! Θέλουμε αυτές τις γιορτές να τις διασκεδάσουμε και να χαρούμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Οι καλεσμένοι μας περνάνε καλύτερα όταν βλέπουν και εμάς να περνάμε καλά. Αισθάνονται άβολα όταν μας βλέπουν εξαντλημένους, αγχωμένους και προβληματισμένους και αυτό πρέπει να το αποβάλουμε όσο γίνεται γρηγορότερα για να έχουμε καλύτερη διάθεση. Όταν έχουμε καλή διάθεση, ότι μαγειρέψουμε και ότι ετοιμάσουμε, θα είναι πιο πετυχημένο. Αυτό να το ξέρετε σας το λέω από την πείρα μου.
Αλλά για να πετύχουν όλα αυτά, μια βραδιά που καθόμουν στο καναπέ μου, πήρα μολύβι και χαρτί και άρχισα να καταγράφω ότι είχα στο μυαλό μου για αυτές τις μέρες. Από τα πιάτα που θα σερβίρω, τα ορεκτικά, τα ποτά, τα κεράσματα, τα υλικά που θα χρειαστώ, πότε θα κατέβω στην αγορά και να κερδίσω χρόνο μην ξεχάσω κάτι και αναγκαστώ να ξανακατέβω.
Για τα κρεατικά αποφάσισα να φτιάξω γουρουνόπουλο στο φούρνο με λεμονόφυλλα. Το γουρουνόπουλο είναι κρεατικό των Χριστουγέννων. Δεν λείπει από το γιορτινό τραπέζι των ημερών αυτών μαζί με το χριστόψωμο. Με τον ίδιο τρόπο που θυμάμαι την γιαγιά μου να το φτιάχνει χρονιάρες μέρες στο ξυλόφουρνο και μύριζε η γειτονιά λες και ήταν άνοιξη. Αυτή η ανάμνηση της μυρωδιάς του χοιρινού με τα λεμονόφυλλα ξύπνησε μέσα μου και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.
Καλές γιορτές, χρόνια μας πολλά με υγεία και αγάπη!

12
Υλικά
Γουρουνόπουλο με δέρμα
Λεμονόφυλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε το γουρουνόπουλο και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα υγρά.

1
Πλένουμε αρκετά λεμονόφυλλα και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε μικρές σχισμές σε όλη την επιφάνεια του γουρουνόπουλου.

2
Αλατίζουμε το γουρουνόπουλο και ιδιαίτερα μέσα στις σχισμές. Αλείφουμε με τα χέρια μας όλο το κρέας με ελαιόλαδο.

3
Πιέζουμε μέσα σε ορισμένες σχισμές λεμονόφυλλα. Ρίχνουμε πάνω στο γουρουνόπουλο λίγο φρέσκο πιπέρι και χυμό από ένα λεμόνι.
Σε ένα ταψί ή σε γάστρα στρώνουμε λεμονόφυλλα και τοποθετούμε πάνω το γουρουνόπουλο. Σκεπάζουμε με καπάκι ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

456
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 190 βαθμούς πάνω κάτω θερμοκρασία για 2,5 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.

7
Καλή επιτυχία!!!

10

9

11