top image food
MEGALI1.jpg

Τα εντόσθια είναι ο αγαπημένος μεζές όλων των κρητικών και για το λόγο αυτό έχουμε βρει πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε. Σε εποχές μάλιστα που το κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τα δικά του ζώα και από αυτά κάλυπτε τις διατροφικές του ανάγκες, και το τελευταίο κομμάτι κρέατος από τα σφάγια είχε την θέση του στο πιάτο.


Συνταγές διαφορετικές, με φαντασία και ευρηματικότητα. Κοιλιές με κολοκυθάκια για το καλοκαίρι, συκώτι σαβόρε, γαρδουμάκια με μάραθα, συκωταριά με ξινόχοντρο, συκώτι αυγολέμονο.

11

Υλικά
1κ. συκωταριά (μοσχαρίσια ή αρνίσια)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100ml ελαιόλαδο
1κ. χορταρικά (μαρούλια, σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνηθο
Αλάτι πιπέρι
1 αυγό
Χυμό από δυο λεμόνια

Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε μέτρια κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια το συκώτι. Τσιγαρίζουμε για λίγο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε 2 κούπες περίπου νερό και αλατίζουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου ένα τέταρτο.

123
Πλένουμε τα χορταρικά μας και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα αλλά 20 λεπτά.

45
Αποσύρουμε το φαγητό μας από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό πολύ καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε καυτό ζωμό από από το φαγητό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.

678
Καλή επιτυχία!!!!

12

10

9