top image food
MEGALI.jpg

Πίτες ή πιτάκια με τις όποιες παραλλαγές τους αποτελούν μια εύκολη γευστική διατροφή με τρία κύρια υλικά ζυμάρι, λαχανικά, τυρί. Χορτόπιτες ή τυρόπιτες από την δυτική, κεντρική ή ανατολική Κρήτη έχουν παραλλαγές με διαφορές στην γεύση, παρά το ότι τα βασικά υλικά είναι τα ίδια και όλες έχουν ψηθεί με αγνό παρθένο ελαιόλαδο που είναι η βάση της Κρητικής διατροφής.


Τις πίτες τις συναντούμε σαν φαγητό από την αρχαιότητα και σε όλους τους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις αλλάζοντας μορφή από τόπο σε τόπο.
Από μικροί γνωρίσαμε τις εικόνες με τον σοφρά και την γιαγιά στο σκαμνάκι να κοσκινίζει το αλεύρι, να βάζει χλιαρό νερό, να προσθέτει το αγνό λάδι και λίγη ρακή, να μαλάσει με τα ζαρωμένα χέρια της, να φτιάχνει ζύμη σφικτή ή μαλακή, να πιάνει το ξυλίκι και να ανοίγει φύλο όλο και πιο μεγάλο. Με μυζήθρα ή χόρτα να φτιάχνει μυζηθροπιτάκια ή τυροπιτάκια.
Τα πιτάκια δεν έχουν ώρα για την νοικοκυρά. Μαζεύεται η παρέα στο σπίτι, ένας γρήγορος μεζές για την ρακή τα αχνιστά τυροπιτάκια. Για πότε εξαφανίζονται από το πιάτο, δεν παίρνεις χαμπάρι. Στο πρωινό μαζί με την μαρμελάδα και το ζεστό γάλα, καφέ ή τσάι, ένα πιάτο τυροπιτάκια είναι ότι καλύτερο συνοδευτικό. Ορεκτικό για τραπεζόματα που θα απολαύσουν όλοι οι καλεσμένοι σε γάμους και βαπτίσεις.
Από τα πιο γρήγορα και από τα λιγότερο απαιτητικά στην ζύμη είναι οι αγνόπιτες που φτιάχνουν σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου. Από φοιτήτρια στις επαφές που είχα με Ηρακλειώτισες νοικοκυρές μου μάθανε να φτιάχνω τις πιτούλες με ζύμη φύλλου, χωρίς όμως να ανοίγω με ξυλίκι, και την μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει καθόλου στα χέρια.
Η σπιτική πίτα είναι πιο νόστιμη, όχι γιατί είναι φτιαγμένη από τα δικά μας χέρια ή της νοικοκυράς, αλλά γιατί γνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ποιότητα τους και προπάντων γιατί έχουν ψηθεί σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

12
Υλικά
500γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
20γρ μπέικιν πάουντερ
30ml ελαιόλαδο
30ml ρακί ή τσίπουρο ή κονιάκ
250ml χλιαρό νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι

Γέμιση
400γρ. ξινομυζήθρα

Εκτέλεση

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρακί, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονίου.

1
Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

2
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα, πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.

3
Πλάθουμε τη ζύμη επίσης σε μπαλάκια στο ίδιο περίπου μέγεθος με τη μυζήθρα. Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη στη παλάμη μας και τοποθετούμε στη μέση τη μυζήθρα. Κλείνουμε και ανοίγουμε ξανά με το χέρι μας.

456
Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τοποθετούμε τις αγνόπιτες όρθιες σε απορροφητικό χαρτί.

89
Μπορούμε να της φάμε σκέτες σαν ορεκτικό ή να συνδυάσουμε με μέλι, πετιμέζι ή μαρμελάδα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή τις φάγαμε σαν γλυκό σε ένα Κυριακάτικο πρωινό με μέλι, μαρμελάδα ροδάκινο και καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδι. Η επιλογή δική σας..
Καλή επιτυχία!!!

10

13