top image food
MEGALI1.jpg

Οι πίτες, γνωστές ακόμα και από την αρχαιότητα, αποτελούν πλήρες γεύμα και είναι ιδιαίτερα γευστικές. Φτιαγμένες με ζύμη από αλεύρι, λάδι, λίγο αλάτι και νερό, με χειροποίητο φύλλο με ξυλίκι στο σοφρά ή στο τραπέζι, είτε με μηχανή με την δεξιοτεχνία της νοικοκυράς και με καλής ποιότητας υλικά, είναι ένα από τα αγαπημένα παρασκευάσματα της νοικοκυράς.


Περνώντας από το Κυπαρίσσι του Ηρακλείου φιλοξενήθηκα από την μάνα του συντέκνου μου, την κυρία Μαρίνα Σκουλά. Το Κυπαρίσσι είναι ένα όμορφο μικρό χωριό νοτιοδυτικά του Ηρακλείου σε υψόμετρο 220 μέτρων, με ωραία θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα, στο 22ο χιλιόμετρο της αρτηρίας προς Κανλί Καστέλι. Με αμπέλια και ελιές ασχολούνται οι κάτοικοι του και λίγο με την κτηνοτροφία. Οι σημερινοί κάτοικοι του κατάγονται από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου.
Ξέρω πως η γη των προγόνων μας συνοδεύει σε όλη την ζωή μας και παίζει ρόλο στην συμπεριφορά μας, στην σκέψη μας και τις συνήθειες μας. Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που η κυρία Μαρίνα από το Κυπαρίσσι είναι μαστόρισσα στις σαρικόπιτες. Οι σαρικόπιτες είναι παραδοσιακές χειροποίητες στρουφιχτές πίτες με ξινομυζήθρα που κάνουν στα Ανώγεια και έχει την όψη του σαρικιού που τύλιγαν οι παλιοί κρητικοί στο κεφάλι τους.
Ψημένες στο παρθένο ελαιόλαδο και σερβιρισμένες με αγνό μέλι σου δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση με την ξινομυζήθρα. Συνοδευτικό έδεσμα της ρακής σε μια καλή παρέα και συμπλήρωμα σε ένα τραπέζι με φαγητά. Με το ελαιόλαδο οι πίτες όχι μόνο αποκτούν ωραία γεύση, αλλά γίνονται ελαφρές, είναι υγιεινές και ιδιαίτερα γευστικές.
Πήρα την συνταγή της κυρίας Μαρίνας και όταν βρήκα την ευκαιρία έφτιαξα τις δικές μου σαρικόπιτες. Πάμε να απολαύσουμε μια συνταγή ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην παράδοση.

Υλικά

700-800γρ αλεύρι
300ml νερό
100ml ελαιόλαδο
50ml ρακί
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
250γρ ξινή μυζήθρα ΑΑ Ξυλούρη
Μέλι
Σησάμι καρύδι


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε πρώτα τα υγρά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη αλλά να μην κολλάει. Δημιουργούμε μπαλάκια περίπου 150γρ. Τοποθετούμε στο μπολ τις μπάλες και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.

123

45
Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα χρησιμοποιήσουμε, παίρνουμε μια μπάλα και την αλευρώνουμε και από τις δυο πλευρές. Ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο με λεπτό πλάστη, γυρνάμε το φύλλο ώστε να μας βγει στρογγυλό. Όταν θα έχει ανοίξει λίγο γυρνάμε μια άκρη του φύλλου πάνω στον πλάστη και γυρνάμε όλο το φύλλο μέχρι την άλλη άκρη του, πιέζουμε ελαφριά από το κέντρο με τα δυο χέρια και πιο δυνατά όσο πάμε προς τις άκρες. Απλώνουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από πιο διπλανό σημείο.

67
Όταν το φύλλο έχει γίνει λεπτό κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 7εκ. και μήκους 20εκ. Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και απλώνουμε λίγη κατά μήκος του φύλλου στη μια άκρη. Βάζουμε λίγο νερό στην άλλη άκρη και γυρνάμε με μέχρι να κολλήσει το φύλλο. Πιέζουμε τις δυο άκρες να κλείσουν και γυρνάμε γύρο γύρο.

811

910
Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από της δυο πλευρές. Σε μια σουρωτήρα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και τοποθετούμε τις σαρικόπιτες όρθιες.

12
Σερβίρουμε τις σαρικόπιτες σκέτες σαν ορεκτικό ή με μέλι, καβουρδισμένο σησάμι και καρύδι.
Καλή επιτυχία!!!

15

14

13