top image food
MEGALI1.jpg

Ένας παπάς μάγειρας, ειδήμων της Κρητικής κουζίνας
Ο παπά Μανώλης Λιαπάκης, ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα που χαίρεσαι να κάνεις παρέα μαζί του, έχει αυτή την αμεσότητα και την απλότητα που δεν φοβάσαι, δεν ντρέπεσαι να μιλήσεις και να του πεις το οτιδήποτε.
Γλεντζές από τους λίγους μιας και η μεγάλη του αγάπη είναι η Κρητική μουσική. Φίλος με όλους τους Κρητικούς λυράρηδες και τραγουδιστές του τόπου μας.


Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται, οι φίλοι του, ο κόσμος που τον γνωρίζει. Το ποίμνιο του στο μικρό χωρίο Συνέτι της Άνδρου όπου κάθε Σαββατοκύριακο φεύγει από το Ηράκλειο και την οικογένεια του για να πάει να λειτουργήσει και να διδάξει το λόγο του Θεού που τόσο αγαπά.
Είχα την χαρά και την τύχη να τον γνωρίσω σε μια Κυριακάτικη Λειτουργία στην Άνδρο όταν με ενημέρωσαν οι κάτοικοι ότι ο αγαπημένος τους εφημέριος ήταν Κρητικός και μάλιστα από το ξακουστό χωριό της Βιάννου. Πήγαμε λίγο δειλά και ντροπαλά να του μιλήσουμε. «καλώς τους» είπε με τη δυνατή φωνή του, πάμε για καφέ στη πλατεία.
Μετά τον καφέ ακολούθησε η ρακί και ύστερα και άλλη και άλλη, μέχρι που μας πήρε το μεσημέρι, να λέμε για γνωστούς, να λέμε για τη Κρήτη, για την Άνδρο, για το πώς βρεθήκαμε και βρέθηκε και αυτός εκεί, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κυρίως το χειμώνα για να φτάσει εκεί (αλλά που δεν το βάζει κάτω). Μέχρι που η συζήτηση ήρθε στην κοινή μας αγάπη για τη μαγειρική. Για τη γιορτή που διοργανώνετε κάθε χρόνο στο χωριό του για το ξινόχοντρο, για φαγητά ξεχασμένα, για συνταγές δίκες του πατέντες. «Αυτό το φαί το έχεις δοκιμάσει; Το άλλο; Εκείνο; Και πως ψήνεις εσύ το κατσικάκι; Εγώ φτιάχνω έτσι τη πηχτή, εσύ;¨ Κατάλαβα ότι είχα ένα κάνω με έναν θησαυρό, ένα αστείρευτο ταλέντο, παπά ερασιτέχνη μάγειρα που μπροστά του δεν βγαίνουν οι καλύτεροι σεφ. Μια από της πολλές συνταγές που είπαμε είναι και η σημερινή, δική του πατέντα όπως μου είπε. «Είχα μυζήθρα και πήγαινε να χαλάσει, ειντά ‘θελα τη κάμω; να τη πετάξω; έβαλα μιαολιά αλεύρι, μιαολιά ζάχαρη και ήκαμα λουκουμαδες».
Σε ευχαριστώ παπά Μανώλη που με τιμάς εσύ και η σύζυγος σου Χρυσούλα Δοξαστάκη με τη φιλία σας, σε ευχαριστώ για τις όμορφες κουβέντες μας, σε ευχαριστώ για τις σωστές συμβουλές σου.

Υλικά

1κιλο μυζήθρα γλυκιά
2 αυγά
100γρ ζάχαρη
150γρ αλεύρι
20γρ μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για πασπάλισμα
100γρ καρύδια θρυμματισμένα
50γρ σησάμι καβουρδισμένο
3 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μυζήθρα και λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.

12
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.

3

 

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

45
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και κυλάμε μέσα σε αλεύρι.

6
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα και βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

7

8
Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και το σουσάμι.

Καλή επιτυχία!!!

10

9