top image food
MWGALI.jpg

‘’Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’’ Σε όλες τις συνταγές με κολοκυθόπιτα αυτή τη παροιμία βάζουν και είπα να τη βάλω και εγώ. Η έκφραση σημαίνει πως στα θέματα γούστου δεν υπάρχουν κανόνες. Τώρα που κολλάει η δόλια η κολοκυθόπιτα δεν έχω καταλάβει. Ίσως γιατί σε κάποιους αρέσει πολύ και σε κάποιους όχι;


Σαν παιδί οτιδήποτε είχε σχέση με κολοκύθια δεν ήθελα ούτε να ακούω . Μόνο όταν έφτιαχνε η γιαγιά μου τη συγκεκριμένη συνταγή έτρωγα. Βεβαία τώρα που θυμάμαι, τα κολοκύθια τα έτριβε στον ψιλό τρίφτη, μάλλον για να μην τα βλέπω. Έβαζε αρκετά τυριά, γραβιέρα, ανθότυρο, γαλοτύρι, ξινομυζήθρα , φέτα, ότι είχε εκείνη τη στιγμή.
Σε αυτή τη συνταγή με έμαθε και να ανοίγω φύλλο, μιας και είναι πολύ εύκολο. Ανυπομονούσα να ψηθεί και να δοκιμάσω το δημιούργημα μου, να φάνε όλοι και να περηφανευτώ ότι εγώ άνοιξα το φύλλο. Μεγάλο κατόρθωμα για ένα παιδί στη δευτέρα δημοτικού. Τώρα βεβαία που και ο μικρός μου γιος είναι στην ίδια ηλικία και μου ανακατεύετε με τη κουζίνα το ίδιο νιώθει. Ζαχαροπλάστης θέλει λέει να γίνει όταν θα μεγαλώσει. Ότι θες παιδί μου, μόνο καλό άνθρωπος να γίνεις με νοιάζει.
Απολαύατε τη κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο μικροί (που σίγουρα θα τους αρέσει) και μεγάλοι. Κι όπως λέω κάθε φορά, βαλτέ τα παιδιά σας στη κουζίνα. Απολαύστε μαζί τη χαρά τη δημιουργίας , πλάστε τους στο μυαλό αναμνήσεις από γεύσεις, αρώματα και από χρόνο μαζί…

13

Υλικά
Γέμιση
1κ κολοκύθια
1 ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
150γρ φέτα ή ξινομυζηθρα
150γρ ξυσμένη γραβιέρα, ανθότυρο
100γρ φρυγανιά τριμμένη
2 αυγά
20ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι
Ζύμη
150ml ελαιόλαδο
150ml γάλα
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
500γρ αλεύρι

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη και αλατίζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

1
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και ρίχνουμε σταδιακά στα υγρά. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη.

234
Πιέζουμε με τα χέρια μας τα κολοκύθια να φύγουν όσο περισσότερα υγρά και μεταφέρουν σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ξυσμένο, το μαϊντανό, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τα μπαχαρικά. Θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε τη γραβιέρα. Χτυπάμε σε αυγά και προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά με το χέρι.

56

78
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και με τη βοήθεια πλαστή ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί ώστε να καλύψει τα τοιχώματα και να φτιάνουμε στο τέλος το κόθρο. Τοποθετούμε το φύλλο σε ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε με ένα κουτάλι . Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και βάζουμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε τη ζύμη στα πλαϊνά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ή αλείφουμε με ένα αυγό και κόβουμε τη πίτα μας. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι.

91011
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για μια ώρα.
Καλή επιτυχία!!!

12

14