top image food
megali.jpg

Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδιου ονομάζεται «τυρινή». Με το τυρί και τα γαλακτοκομικά να βρίσκονται σχεδόν κάθε μέρα στο τραπέζι. Εκτός από τα τυροκομικά στο τραπέζι βρισκόταν οι πίτες διαφόρων μορφών και τύπων όπως τυρόπιτες, αγνόπιτες, σαρικόπιτες, πίτες σφακιανές, νεράτες, μπουρεκια, μπουρεκακια.

 15

Υλικά
700γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι κίτρινο
80ml ελαιόλαδο
10γρ. αλάτι
500ml νερό
Γέμιση
1κ. γλυκιά μυζήθρα
100γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 αυγό
1 βανίλια
Σιρόπι
400ml νερό
400γρ. ζάχαρη
Φλούδες από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε για μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί το ζυμάρι.

12
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες. Παίρνουμε μια μπάλα και αλευρώνουμε μια επιφάνεια, με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί. Με λίγο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε ελαφριά το φύλλο και απλώνουμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω.

34
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί.

56
Γυρίζουμε πάνω στη μυζήθρα τα μέρη που περισσεύουν από το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε ελαφριά και απλώνουμε πάνω το τρίτο φύλλο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρνάμε το πρώτο φύλλο που τοποθετήσαμε στον πάτο ταψιού και δημιουργούμε τον κόθρο. Λαδώνουμε το μπουρέκι και ραντίζουμε με λίγο νερό. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα και μια ώρα περίπου.

789
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για πέντε λεπτά.

10
Όταν ψηθεί το μπουρέκι περιχύνουμε με το σιρόπι. Ισχύει και εδώ ζεστό το μπουρέκι και κρύο το σιρόπι ή το αντίθετο. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί για μια ώρα να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.

11
Καλή επιτυχία!!!

12

13

14