top image food
MEGALI1.jpg

Η ψαροφαγία, η λαχανοφαγία και η χορτοφαγία είναι στοιχεία της κρητικής διατροφής που ο συνδυασμός τους μας δίνει μια υγιεινή τροφή και πλούσιες μαγειρικές προτάσεις για όλη την οικογένεια.


Η κατανάλωση ψαριού και δη φρέσκου, για τους περισσότερους Κρητικούς είναι κάτι το φυσιολογικό, μιας και στα ιχθυοπωλεία του νησιού βρίσκεις μεγάλο πλούτο φρέσκων ψαριών.
Φρέσκιες μπάμιες και ντομάτες υπάρχουν σε όλα τα μανάβικα από τις αρχές του καλοκαιριού έως και τα μέσα φθινοπώρου, οπότε μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα φαγητό με φρέσκα υλικά.
Ένα από τα ψάρια που υπάρχει σε αφθονία μέσα στο καλοκαίρι είναι ο σκάρος. Νόστιμος και φτηνός υπάρχει φρέσκος καθημερινά σε όλα τα ιχθυοπωλεία. Δεν είναι ψάρι πρώτης ποιότητας αλλά είναι νόστιμος και ιδιαίτερα από την περιοχή του Θόλου στο χωριό μου, που υπάρχουν πολλές ξέρες και βραχώδεις θαλάσσιες περιοχές, και φυσικά πεντακάθαρα νερά.
Ψάρι που το γνωρίζουν καλά οι κρητικοί ψαράδες από την αρχαιότητα. Θυμάμαι όταν πρωτοεπισκέφτηκα σε σχολική εκδρομή ως μαθήτρια γυμνασίου την Κνωσό και μας ξενάγησαν στον αρχαιολογικό χώρο, η ξεναγός αναφέρθηκε στις σημαντικές τοιχογραφίες του ανακτόρου. Μια που με εντυπωσίασε σαν παιδί πάρα πολύ ήταν η τοιχογραφία με τα δελφίνια και δίπλα σε αυτά να κολυμπούν στον Κρητικό βυθό μαζί και άλλα ψάρια. Δεμένη με την θάλασσα από τότε που άρχισα να κάνω τα πρώτα βήματα μου και στην συνέχεια να βοηθώ τον πατέρα μου, καρφώθηκα στην επιβλητική τοιχογραφία και προσπάθησα να αναγνωρίσω ένα – ένα τα μικρά ψαράκια.
Κάθε φορά που επιλέγω να φτιάξω ένα φαγητό με ψάρι με τριγυρνούν οι παιδικές αναμνήσεις με την θάλασσα, το ψάρεμα, τα δίχτυα, τα παραγάδια, τους κέρτους την βάρκα με την ψαριά, τα βράδια στο λιμανάκι του Θόλου με τις παρέες με τους ψαράδες, το τηγάνι στην φωτιά με τους τηγανιτούς σκάρους και το μαριδάκι, τις κακαβιές και τις αχινοσαλάτες….τι να πρωτοθυμηθώ!
Τώρα που στο ψυγείο μου έχω φρέσκιες μπάμιες από τον κήπο του πατέρα μου και σκάρους από το Θόλο, ένας συνδυασμός πρόκληση για ένα κυριακάτικο φαγητό και ότι καλύτερο για τα παιδιά μου.
Μια συνταγή της Ανατολικής Κρήτης που έχει μια μεγάλη παράδοση στην ψαροφαγία, την λαχανοφαγία και την χορτοφαγία από τα αρχαία χρόνια όπως μαρτυρούν τα πλούσια διατροφικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν από τους αρχαιολόγους - ερευνητές στο πρόσφατο Διεπιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε 9 και 10 Σεπτεμβρίου στους Βώρους Ηρακλείου με θέμα: “Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στην Κρήτη διαχρονικά”.
Πάμε να το απολαύσουμε!

Υλικά
1κ. μπάμιες
3-4 σκάρους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 λεμόνια
50ml ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες, κόβουμε το σκληρό μέρος από πάνω, τις πλένουμε και τις σουρώνουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τις μπάμιες, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, ξύνουμε τις ντομάτες και αλατίζουμε. Αφήνουμε για μια ώρα.

9
Καθαρίζουμε τα ψάρια μας (δείτε εδώ), αλατίζουμε και ρίχνουμε χυμό από μισό λεμόνι.

12
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τις μπάμιες, αφήνουμε λίγο να λαδώσουν και ρίχνουμε το μαϊντανό και μισό ποτήρι νερό (αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ κόκκινες, προσθέτουμε μισή κουταλιά πελτέ). Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, ανακινούμε κυκλικά τη κατσαρόλα για να μην λιώσουν οι μπάμιες. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ξεροψηθούν οι μπάμιες για ένα τέταρτο.

101113
Απλώνουμε πάνω από τις μπάμιες τους σκάρους, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα νερό και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί εντελώς.

14
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει.

15
Καλή επιτυχία!!!

14

2

6


Ευχαριστούμε την εταιρία home-you&more.gr LIRONIS για την προσφορά του στα υπέροχα λευκά ειδή.
Εταιρικό της πιστεύω και κινητήρια δύναμη των δραστηριοτήτων της είναι η προσφορά στα ελληνικά νοικοκυριά μιας τεράστιας γκάμας από ΟΜΟΡΦΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Επίσης η εταιρία ειδικεύεται και στον ξενοδοχειακό και στον επαγγελματικό ιματισμό
Τώρα Νέο κατάστημα Λ.62 Μαρτύρων 151 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τηλ. 2810 822925 Fax. 2810 824229

16
https://www.facebook.com/home-youmore-192103947813412/