top image food
MEGALI1.jpg

Ένας από τους καλοκαιρινούς μεζέδες που συνοδεύουν το ούζο, τη ρακή, ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα γεύμα με όσπρια ή θαλασσινά, είναι ο μαριναρισμένος γαύρος.


Ένας μεζές που θέλει συγκεκριμένο χρόνο για να φτιαχτεί, μεράκι και κάποια μυστικά για να γίνει τέλειος, σερβίρεται σε μικρά πιατάκια, μιας και δεν είναι για χόρταση αλλά για να συνοδεύει το ποτό της αρεσκείας μας.
Ένας καλός μεζές σου ανοίγει την όρεξη για περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ, φτιάχνει την ψυχολογία της παρέας και γενικότερα δημιουργεί μια κεφάτη διάθεση. Κάθεσαι στην βεράντα με τους φίλους σου το καλοκαίρι και αυτό που περισσότερο απολαμβάνεις είναι οι μεζέδες, όταν μάλιστα έρχονται τα πιατάκια το ένα πίσω από τον άλλο για να συνοδεύσουν μια παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό κρασί.
Είμαστε ένας λαός που λατρεύει τα μεζεκλίκια ή τα μπινελίκια όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, γιατί μεζές σημαίνει γεύση! Για το λόγο αυτό φτιάξαμε φαγάδικα που τα ονομάσαμε μεζεδοπωλεία, φτιάξαμε τα ουζερί, τα τσιπουράδικα και στη Κρήτη τα ρακάδικα.
Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και το Σεπτέμβρη οι ψαράδες μας βγάζουν γαύρο μεγάλο διότι τα νερά είναι πιο ζεστά και είναι ο πιο κατάλληλος για μαρινάρισμα.
Για το λόγο αυτό επέλεξα να μαρινάρω το γαύρο που μου έστειλε ο πατέρας μου για να έχω μεζέ για τις παρέες που περιμένω. Έχει μυστικά το καλό μαρινάρισμα και σας καλώ να τα γνωρίσουμε μαζί.

9

Υλικά
1κιλο γαύρο
100γρ αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση)
ξίδι κόκκινο
4 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το γαύρο κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας να φύγουν τα εντόσθια. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση γαύρο και αλατίζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το ψάρι. Ρίχνουμε το ξίδι μέχρι να σκεπαστεί το ψάρι.

12

34
Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 8-10 ώρες. Αδειάζουμε το ξίδι από το μπολ και αφαιρούμε από το γαύρο το εσωτερικό κόκαλο τραβώντας με μια κίνηση μέχρι κάτω.

56
Σε ένα μπολ απλώνουμε ανοιγμένο το γαύρο και σε κάθε στρώση ψιλοκόβουμε σκόρδο και μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί το ψάρι (σε κάποιες συνταγές βάζουν ηλιέλαιο διότι το ελαιόλαδο πήζει στο ψυγείο, η γεύση όμως του ελαιολάδου είναι ασύγκριτη, μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που θέλετε να φάτε εκτός ψυγείου μια ώρα πριν και έτσι το ελαιόλαδο να έρθει στη φυσιολογική του ρευστότητα).

78
Μπορείτε να διατηρήσετε 2-3 μήνες στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!

10

11