top image food
MEGALI.jpg

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το πετιμέζι θα κάνει τη διαφορά.

Καλοκαιρινό και χειμωνιάτικο φαγητό που έχει συνδεθεί με τις νηστείες και την Σαρακοστή. Κλασσικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται είτε με φρέσκο, είτε με κατεψυγμένο χταπόδι χωρίς να θέλει πολλά υλικά και αρέσει σε όλους γιατί είναι νόστιμο.

Στην Ελλάδα, τα φαγητά τις περιόδους της νηστείας είναι απλά και λιτά. Όμως η περίοδος της Σαρακοστής επειδή συμπίπτει με την περίοδο της άνοιξης έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι έχεις μια μεγάλη ποικιλία τροφών και εναλλακτικών λύσεων. Οι παλιοί άνθρωποι, με τις αξίες τους και το σεβασμό που είχαν στην παράδοση και τα έθιμα, τηρούσαν την νηστεία ευλαβικά.

Θυμάμαι την γιαγιά μου και τον παππού μου να μην τρώνε λάδι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Δεν τρώγανε λέει «λεριά». «Λεριά» λέμε στην Κρήτη τα φαγητά που δεν νηστεύουμε.  Ιδιαίτερα κάθε Τετάρτη το βράδυ την περίοδο της Σαρακοστής πήγαιναν στην Παναγία την Μεσοχωριανή, ένα πανέμορφο ναό που σου προκαλεί δέος, ένα ναό που συναντάς σε παλιά μοναστήρια της Κρήτης, για την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κοινωνούσαν. Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλη νοοτροπία, άλλα συναισθήματα, άλλες αξίες. Μου φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιδιά έχουν κάνει στροφή προς τα σαρακοστιανά διαιτητικά πρότυπα των προηγούμενων εποχών, όχι όμως με την ίδια αυστηρότητα.

Αυτό το πιάτο, πέρα από την Σαρακοστή και τις περιόδους νηστείας, μπορείς να το γευτείς και το καλοκαίρι που είναι ευκολότερα να βρεις  φρέσκα χταπόδια.  Από την άλλη, τα ζυμαρικά, απλά και νόστιμα, μπορείς να κάνεις τους πιο τρελούς γευστικούς συνδυασμούς.  Μπορείς να τα συνδυάσεις με γαρίδες, τόνο, μύδια, σουπιές, σολομό, καλαμάρι, αλλά μου φαίνεται ότι το καλύτερο πάντρεμα γίνεται με το χταπόδι που είναι και το πιο νόστιμο θαλασσινό.

Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και γευτείτε ένα ελληνικό παραδοσιακό πιάτο.

8

Υλικά

1 χταπόδι 1 – 1,200 κιλά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

100ml ελαιόλαδο

20ml ξίδι

100ml κόκκινο κρασί

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

3-4 φύλλα δάφνης

4-5 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλιά πετιμέζι

500γρ. κοφτά μακαρόνια

Εκτέλεση

Καταρχάς θα πρέπει να καθαρίσουμε το χταπόδι, γυρνάμε τη κουκούλα και βγάζουμε το εσωτερικό, αφαιρούμε το στόμα από το κέντρο. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μέτριες μερίδες.

Ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια το χταπόδι, αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά του και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε.

1  2  3

Σβήνουμε το φαγητό μας με το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το πετιμέζι. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρηστεί προσθέτουμε κατά τη διάρκεια λίγο ζεστό νερό.

Όταν θα είναι ψημένο το χταπόδι μας προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφτεί εντελώς και αλατίζουμε. Ρίχνουμε τα κοφτά μακαρόνια και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 7 λεπτά ακόμα.

4  5  6

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι, αφήνουμε το φαγητό μας για 10 λεπτά να μελώσει και σερβίρουμε.

   

Καλή επιτυχία!!!

9

10

11

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

15

ΣΟΥΠΙΟΠΙΛΑΦΟ

1