top image food
megali.jpg

Τουρνάς ή τορνάς (όπως λέμε στα μέρη μου) ή Ελληνικός λούτσος. Είναι ένα μακρόστενο ψάρι με γρι μολυβί γραμμές, έχει διχαλωτό κεφάλι που μοιάζει με βέλος.


Είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια για μένα προσωπικά και μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά αφού δεν έχει κόκκαλα πέρα από το κεντρικό και έχει αρκετό ψαχνό.
Από παιδί θυμάμαι τον πατερά μου, αρχές άνοιξης να ετοιμάζει τα δίχτυα για τις ψαριές του. Το πρώτο ρίξιμο που έκανε ήταν στους κόλπους για τορνάδες.


- Έλα Νεκταράκι, πάμε να ρίξουμε τα δίχτυα, φώναξε και του αδελφού σου να νεμαζωχτεί από το παιχνίδι να κλουθά να με βοηθήσει.

Η χαρά μου βέβαια ήταν όταν μετά από ώρες σηκώναμε τα δίχτυα, η αγωνία καθώς τα ανέβαζε στη βάρκα, έχουν μέσα ψάρια ή όχι; Όταν έβλεπα τα πρώτα ψάρια να βγαίνουν πάνω ζητωκραύγαζα από τη χαρά μου. Γελούσε ο πατέρας μου με τον ενθουσιασμό μου και μου έλεγε:

Τα μάτια σου είναι θάλασσα χρυσόψαρα γεμάτα
Και θέλω να γενώ ψαράς ξανθιά γαλανομάτα.

Όταν βγαίναμε στο λιμανάκι μας περίμενε η μάνα μου με τη γιαγιά μου και τη θεια μου τη Χρυσούλα. Σε λίγο ερχόταν και ο μπάρμπας μου ο Ξίδης (παρατσούκλι) με μια μπουκάλα ρακί. Βοηθούμε τον πατέρα μου να ξεψαρίσουν και η μάνα μου έπαιρνε τους πρώτους 3-4 τορνάδες και τους καθάριζε στη θάλασσα. Η θεια μου άναβε τα ξύλα στη πρόχειρη παραστιά που έχουν φτιάξει οι ψαράδες του χωριού μου μέσα σε κάτι βράχους και έβαζε πάνω το μαυροτήγανο. Ρωτούσε τη γιαγιά μου.


- Μα ε μα (μαμά), να το κάνω σαβόρι;

- Ναι, πια κάλο ναι τσα, πήγαινε στη Παναγία που έχει στη γλάστρα αρισμαρί.

Μοσχοβολούσε ο κόσμος και σε λίγο μαζευόταν και άλλοι παρέα. Ο πατέρας μου έβαζε μπρος το αμάξι, άνοιγε τις πόρτες και έβαζε την κασέτα με το αγαπημένο του τραγούδι να παίζει δυνατά.

Γιατί δεν με θες κυρά μου
Επειδή είμαι ψαράς.

Και η βραδιά κρατούσε μέχρι πολύ αργά, η μάνα μου να καθαρίζει ψάρια, η θεια μου να ψήνει, να τρώνε να πίνουν, να τραγουδούν.

2

Υλικά
1 κιλό τουρνάδες
4-5 πατάτες
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από δυο λεμόνια
Ρίγανη ή θρούμπι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε τους τουρνάδες μας. Είναι ένα ψάρι που καθαρίζετε εύκολα διότι δεν έχει πολλά λέπια. Θα ξύσουμε απαλά με ένα μαχαίρι όλη την επιφάνεια του ψαριού και από τις δυο πλευρές, θα αφαιρέσουμε το κεφάλι, θα σκίσουμε τη κοιλία και θα αφαιρέσουμε τα εντόσθια τραβώντας μια μεμβράνη που έχει εσωτερικά. Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες.
Βάζουμε τα κομμάτια του τουρνά σε ένα μπολ και αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και το χυμό από το μισό λεμόνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για κανένα τέταρτο.

7
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τα κομμάτια του τουρνά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε μια κούπα νερό και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινοχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει χρώμα.

6
Καλή επιτυχία!!!

3

4

5


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΓΟΠΕΣ ΣΑΒΟΡΙ Ή ΣΑΒΟΡΕ

2

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ

10