top image food
MEGALI.jpg

Τουρνάς ή τορνάς (ψάρι) σαβόρι ή σαβόρε


Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που είχε ο άνθρωπος στην διατροφή του ήταν η διατήρηση της τροφής για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα σε εποχές που δεν υπήρχαν τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Η αγωνία και η ανάγκη τους ώθησε να επινοήσουν τις κατάλληλες τεχνικές για να διατηρούν τροφές όπως το κρέας, θαλασσινά, τυροκομικά για ένα διάστημα μέχρι να το καταναλώσουν.
Οι έξυπνες επινοήσεις αυτής της εποχής γίνανε σήμερα τρόποι παρασκευής περιζήτητων και εκλεκτών νόστιμων εδεσμάτων και για αυτό σήμερα χρησιμοποιούμε Τo σαβόρι ή σαβόρε, «σαβοριάζουμε» τα τηγανιτά ψάρια, χοχλιούς, χοιρινό συκώτι κλπ.
Είναι καλοκαίρι και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ψαρικών και προκλήσεων για να φτιάξεις πλούσια πιάτα . Όμως για τον τόρνο που ψάρεψε ο πατέρας μου και μου έστειλε σήμερα επέλεξα να τον σαβοριάσω για να τον έχω μεζέ στο ψυγείο μου.

7

 

Υλικά
1 κιλό τουρνάδες (οποιοδήποτε άλλο ψάρι που μπορούμε να κάνουμε τηγανιτό)
200ml ξίδι κόκκινο
3-4 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο)
Αλάτι
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε τους τουρνάδες μας. Είναι ένα ψάρι που καθαρίζετε εύκολα διότι δεν έχει πολλά λέπια. Θα ξύσουμε απαλά με ένα μαχαίρι όλη την επιφάνεια του ψαριού και από τις δυο πλευρές, θα αφαιρέσουμε το κεφάλι, θα σκίσουμε τη κοιλία και θα αφαιρέσουμε τα εντόσθια τραβώντας μια μεμβράνη που έχει εσωτερικά. Πλένουμε πολύ καλά, κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες και αλατίζουμε.

Αλευρώνουμε το κάθε κομμάτι και από τις δυο πλευρές και χτυπάμε απαλά με τα χεριά μας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ξεροψηθεί το ψάρι και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι και μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος .

1  2
Όταν θα έχουμε τηγανίσει όλα τα κομμάτια , σουρώνουμε το λάδι και ξανά βάζουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα κλωνάρια τον αρισμαρί (αφού πρώτα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά) να αρωματίσει το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε προσεκτικά το ξίδι . Ξανά βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.

3  4

Περιχύνουμε το ψαρι με τη καυτή σάλτσα.
Καλή επιτυχία!!!

8

6

5

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ

80f48729c2a2f95ec4d5b7f8ad6ff685

ΦΑΒΑ

3