top image food
xtapodi-krasato.jpg

Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω χταπόδι λέω : Αυτή τη φορά θα φτιάξω μια άλλη συνταγή , μα τόσες συνταγές έχω πια . Κι όμως , τις περισσότερες φορές σε αυτήν εδώ καταλήγω . Είναι τόσο νόστιμη , τόσο εύκολη . Αλλά μόνο για αυτό ; Όχι δεν είναι μόνο αυτό . Είναι οι γεύσεις και οι αναμνήσεις που έχει καθένας από το σπίτι του , από τα παιδικά του χρόνια . Για μένα αυτή είναι από τις πιο οικίες .
Από παιδάκι ακόμα μου άρεσε όποτε έπιανε χταπόδια να τα χτυπώ και να τα τρίβω στα βράχια στο γραφικό λιμανάκι του Θόλου . Πιο δυνατά μωρέ δεν έφαγες σήμερο ; Εγώ όμως το έτρωγα το φαί μου . Περίμενα πως και πώς να το φτιάξει να αρχίσω τις βούτες στη πεντανόστιμη σάλτσα .
Όσες φορές όμως και να το μαγειρέψω , δεν έχω καταφέρει ποτέ το αποτέλεσμα και τη νοστιμιά του μπαμπά μου . Πάντα θα τον πάρω τηλέφωνο , ξανά πες μου ακριβώς τι κάνεις και σήμερα φυσικά τον πήρα τηλέφωνο . Το μυστικό όπως λέει είναι η σιγανή φωτιά και να το ανακατεύεις συχνά .

Υλικά
1 κιλό χταπόδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 φέτες σκόρδο
300 ml κόκκινο κρασί
100 ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
Αλάτι αν χρειαστεί .

Εκτέλεση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι , βεβαία η νοστιμιά του φρέσκου δεν συγκρίνετε , να σας επισημάνω ότι το φρέσκο δεν θέλει σχεδόν ποτέ αλάτι , αλλά πάντα θα το δοκιμάζετε στο τέλος .
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μερίδες γιατί θα μαζέψει πολύ , ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά και το αφήνουμε λίγο να σαρώσει .
Σε ένα τσακάλι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάζουμε το χταπόδι . Το αφήνουμε να ψηθεί μόνο με τα υγρά που θα κατεβάσει , και ανακατεύουμε συχνά .

01 02
Όταν θα πιει τα υγρά θα πρέπει να είναι μέσο ψημένο αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό . Όταν τσιμπιέται λίγο με ένα πιρούνι προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να ψηθεί εντελώς .

03 04
Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε 1 – 2 λεπτά ακόμα , θέλουμε το λάδι μας να είναι ζωντανό ( ωμό ) . Το κατεβάζουμε από τη φωτιά , τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και το αφήνουμε με κλειστό καπάκι για λίγο να μελώσει .
Καλή επιτυχία !!!

05