top image food
megali2.jpg

Το πιο εύκολο πολύσπορο ψωμί με σταρένιο και ολικής αλέσεως αλεύρι. Σπόρους από λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, πασατέμπο και παπαρουνόσπορο.

Για εσάς που προσέχετε τη διατροφή σας και θέλετε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας ψωμάκι από χεράκια σας. Θα ενθουσιαστείτε  από το αποτέλεσμα, λίγο χρόνο να έχετε και όλα τα αλλά είναι απλά.

12

Υλικά

400γρ. σταρένιο αλεύρι

400γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

15γρ. ξηρή μαγιά

450ml νερό (περίπου)

1 κουταλάκι ζάχαρη

20ml ελαιόλαδο

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά λιναρόσπορο

1 κουταλιά ηλιόσπορο

1 κουταλιά πασατέμπο

1 κουταλιά παπαρουνόσπορο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 200ml νερό και μια κουταλιά από το σταρένιο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο για μίση ώρα να φουσκώσει.

1

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τα αλεύρια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τέλος τη φουσκωμένη μαγιά. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και τους σπόρους. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.

2  3

4  6

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ισα μέρη και πλάθουμε τα ψωμιά μας. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ξανά αφήνουμε για άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

7  8  9

Βρέχουμε ελαφριά με νερό τα ψωμιά, δημιουργούμε μερικές  σχισμές, και πασπαλίζουμε με σπόρους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 για άλλα 35 λεπτά.

10  11

Όταν είναι έτοιμα, μεταφέρουμε τα ψωμιά πάνω σε πετσέτα ή σε σχάρα για να κρυώσουν.

Τα ψωμιά μας είναι έτοιμα όταν χτυπήσουμε με το χέρι μας κάτω από το ψωμί και ακούσουμε τον χαρακτηριστικό κούφιο ήχο.

Καλή επιτυχία!!!!

13

14

16

 

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΕΦΤΑΖΥΜΟ

DSC01856

 

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

12