top image food
MEGALI1.jpg

Για μας τους Έλληνες, τα όσπρια και ιδιαίτερα τα φασόλια είναι ένα από τα βασικά διατροφικά μας στοιχεία που προσφέρουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία. Η φασολάδα είναι το εθνικό φαγητό των ελλήνων που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ιδιαίτερα σε εποχές που ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να αγοράσει κρέας.


Οι φασόλες γίγαντες έχουν το πλεονέκτημα να φτιάξεις μια ποικιλία από πλούσιες χορταστικές συνταγές μιας και συνδυάζονται με πολλά υλικά χειμώνα – καλοκαίρι.
Απλοί ή ψημένοι μαζί με απάκι σύγλινο, λουκάνικα ή χοιρινό κρέας, σαλάτα με μυρωδικά, κρασάτοι με ντομάτα και δεντρολίβανο, στο φούρνο με μπέικον, με πιπεριές, με μουστάρδα και μυρωδικά, με λουκάνικο και πορτοκάλι και με μια σειρά συνδυασμών γεύσεων.
Δεν ξέρω, αλλά από παιδιά αγαπάμε τα φασόλια γίγαντες. Δεν ξέρω αν η λέξη «γίγαντας» μας εντυπωσίαζε είτε από τα παραμύθια, είτε από τις ταινίες στην τηλεόραση, είτε από τις ιστορίες της γιαγιάς.
Τα όσπρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει από το διατροφολόγιο των παιδιών. Τα φασόλια προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το κρέας και όμως η κατανάλωση τους όλο και μειώνεται. Το έχω πει και άλλες φορές ότι εμείς οι νοικοκυρές πρέπει να βάζουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν στην διαδικασία του μαγειρέματος για να διαμορφώνουν χαρακτήρα για τα φαγητά. Το ότι εγώ αγάπησα την κουζίνα είναι ότι από πιτσιρίκι ήθελα να μαγειρεύω και να μαθαίνω τα μυστικά του καλού φαγητού.
Και τώρα που είμαι εργαζόμενη και τα παιδιά θέλουν την φροντίδα τους διότι είναι μικρά, βρίσκω το χρόνο για μαγείρεμα. Θα μου πείτε ότι για σένα η μαγειρική είναι διασκέδαση! Δεν είναι έτσι. Είναι θέμα διαχείρισης του χρόνου και να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχει η οικογένεια ένα ζεστό φαγητό στο τραπέζι καθημερινά. Η απόλαυση του ζεστού φρέσκου φαγητού είναι ποιότητα ζωής!
Και επειδή είναι θέμα ποιότητας ζωής και διατροφής, εγώ θα προσπαθήσω να φτιάξω τους αγαπημένους μου γίγαντες με τα μυστικά από την κουζίνα της μάνας μου με την δική μου πινελιά για περισσότερη νοστιμιά.
Πάμε να την δοκιμάσουμε!

Υλικά

500γρ γίγαντες
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
Λίγο σέλινο
100ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές πετιμέζι
½ κουταλιά πελτέ
2 καυτερά πιπεράκια (προαιρετικά)
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με ½ κουταλάκι σόδα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε πολύ καλά και σε μια κατσαρόλα τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα. Ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.

1
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το πετιμέζι για να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη, το πελτέ, το σκόρδο, το καρότο κομμένο σε φέτες, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μας. Αφήνουμε τη σάλτα να ψηθεί για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

234
Σουρώνουμε τους γίγαντες, κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό τους. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή γάστρα, αλατίζουμε ελαφριά και περιχύνουμε τη σάλτσα.

5

 

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το φλιτζάνι το ζωμό. (αν χρησιμοποιήσουμε ταψί σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο) Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 40λεπτα στους 200 βαθμούς. Στη μισή ώρα ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό.

67
Καλή επιτυχία!!!

 

9

8

11