top image food
MEGALI.jpg

Η κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό υψηλής διατροφικής αξίας, πηγή βιταμινών και ένα ισχυρό όπλο για την υγεία μας, με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Καλλιεργείται την καλοκαιρινή περίοδο σε υπαίθριους κήπους και είναι ώριμη στα τέλη Αυγούστου και κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο.


Την κόβουν όταν έχει αρχίσει να παίρνει το όμορφο πορτοκαλί χρώμα της και πριν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου. Φυλάσσεται σε δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες και όσο ωριμάζει αποκτά ένα πιο έντονο κόκκινο χρώμα. Τότε έχει και περισσότερη γλυκάδα και τότε μπορούμε να την απολαύσουμε καλύτερα. Έχει μεγάλο μέγεθος και όταν τεμαχιστεί για να πάρουμε το πρώτο κομμάτι, το υπόλοιπο το φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην πληθώρα των τρόπων που μπορούμε να την απολαύσουμε. Τηγανιτή, στο φούρνο, πουρέ, σε τάρτα, πίτα, κεφτέδες, γιαχνί, ριζότο, σούπα, ομελέτα, ακόμα και σπιτικό γλυκό ή γλυκό κουταλιού και κέικ μπορούμε να παρασκευάσουμε.
Είχα την τύχη να απολαύσω μια συνταγή της φίλης μου, της Ευαγγελίας Νερατζούλη από την Παχεία Άμμο. Η Ευαγγελία κατάγεται από τον Κρούστα, ένα παραδοσιακό ορεινό Μεραμπελιώτικο χωριό, λίγα χιλιόμετρα νότια του Αγίου Νικολάου. Αγαπά την κουζίνα και το παραδοσιακό φαγητό, μιας και οι Κρουστιανοί κρατούν σαν αμύθητο θησαυρό τις ρίζες τους. Φημισμένες νοικοκυρές για το εφτάζυμο ψωμί και παξιμάδι, για τα σκιουφιχτά και φυσικά για το αρωματικό μέλι που παράγει η περιοχή. Καύχημα τους ο παραδοσιακός λυράρης Γιάννης Βάρδας, ένας «βοσκός με μόρφωση» και με πολλά χαρίσματα.
Σταμάτησα ένα απόγευμα καθώς πήγαινα στο χωριό μου στο περίπτερο που διαθέτει με τον αξάδερφο της. <<Κάτσε κοπελιά μου, έχω να σου πω συνταγές Κρουστιανές της γιαγιάς μου.>> Φυσικά, άλλο που δεν ήθελα, έγραφα, έγραφα, σε αποδείξεις από την ταμειακή έγραφα, δεν είχα την υπομονή να ψάχνω για χαρτιά, δεν ήθελα να μου ξεφύγει τίποτα, δεν ήθελα να την διακόψω και χάσει τον ειρμό, μου άρεσε ο τρόπος που τα έλεγε. Με τη Ευαγγελία μιλήσαμε για πολλά που έμαθε από την γιαγιάς της, για τα φτωχικά φαγητά που όμως δεν υστερούσαν σε άρωμα και γεύση, για την ευρηματικότητα των παλιών γυναικών. Μόλις έφτασα στο χωριό καθαρόγραψα τις συνταγές στο αγαπημένο μου τετράδιο, το κράτησα σαν φυλακτό, ενθουσιάζομαι σαν μικρό παιδί κάθε που το γεμίζω, ήρθα στο Ηράκλειο βρήκα γλυκοκολοκύθα και εκτέλεσα την συνταγή της Ευαγγελίας. Γλυκοκολοκύθα με πατάτες στον φούρνο!

Υλικά
600γρ γλυκιά κολοκύθα (καθαρισμένη)
600γρ πατάτες
200ml ελαιόλαδο
Χυμό ενός λεμονιού
Θυμάρι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τη γλυκοκολοκύθα σε φέτες, αφαιρούμε με ένα κουτάλι να σποράκια και καθαρίζουμε εξωτερικά. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

12
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες και τη γλυκοκολοκύθα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε λίγο τα λαχανικά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

34
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

5
Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό με κρέας ή ψητά ψάρια.
Καλή επιτυχία!!!

6

7