top image food
MEGALI1.jpg

Κοντεύουμε να αποχαιρετίσουμε τον φετινό Οκτώβρη και ακόμα οι υπαίθριες καλλιέργειες καλά κρατούν. Το φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κρατά καλά τις μυρωδιές και τα χρώματα του καλοκαιριού με ένα λαμπερό ήλιο αλλά με πιο ήπιες θερμοκρασίες.


Καλό για τους κηπουρούς που διατηρούν ακόμα τους κήπους τους, για να τροφοδοτούν με ποιοτικά και σπιτικά προϊόντα την κουζίνα τους. Βέβαια αυτό είναι πολύ καλό για τα φυτά γιατί δεν αναπτύσσονται με τους γρήγορους ρυθμούς του καλοκαιριού. Τώρα μεγαλώνουν με πιο αργούς ρυθμούς φυσιολογικά, και οι καρποί τους γίνονται πιο συμπαγείς και τότε η σάρκα της μελιτζάνας απορροφά λιγότερο λάδι και γίνεται πιο υγιεινή στο ψήσιμο.
Περνώντας από την φίλη μου την Φαίη από το Ρέθυμνο, με φίλεψε με πράσινες φλασκάτες μελιτζάνες Νάξου που καλλιεργεί στον κήπο του ο θείος της από σπόρους που έφερε από το νησί.

5

Η φίλη μου κατάγεται από τα Σκουλούφια, ένα χωριό του νομού Ρεθύμνου κοντά στον Πίκρη και τις Ρούπες είκοσι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο. Δεν τις βρίσκεις εύκολα στην αγορά και με εντυπωσίασε το χρώμα της. Η αλήθεια είναι ότι δεν της είχα ξανά δει. Ξέρουμε βέβαια τις λευκές της Σαντορίνης, μια παλιά ποικιλία που καλλιεργείται στα Κυκλαδονήσια και τελευταία και στην Πελοπόννησο. Στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα της Κρήτης κυριαρχούν οι σκουρόχρωμες ευμεγέθεις φλάσκες.
Με προβλημάτισε λίγο τι να φτιάξω, μιας και έχουμε πολλές δυνατότητες να τις απολαύσουμε είτε στο τσικάλι, στο φούρνο ή στο τηγάνι. Μιας όμως και δεν απορροφούν πολύ λάδι, όπως με ενημέρωσε, επέλεξα να τις φτιάξω τηγανιτές με σάλτσα ντομάτας. Ένα γρήγορο και απολαυστικό φαγητό που συνήθιζε η γιαγιά μου με τις γνωστές φλάσκες και μου άρεσε πολύ όταν ήμουν παιδί. Πάμε να τις απολαύσουμε!
Υλικά
4-5 πράσινες μελιτζάνες ή φλάσκες
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
½ κουταλάκι ζάχαρη
20ml κρασί ή ξύδι
60γρ ξινομυζήθρα ή φέτα
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις συγκεκριμένες δεν τις ξεπίκρισα μιας και έχουν μια γλυκίζουμε γεύση. Αν χρησιμοποιήσουμε φλάσκες θα πρέπει να τις αφήσουμε σε αλατισμένο νερό για μια ώρα να ξεπικρίσουν, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

67


Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μπόλικο ελαιόλαδο να χρησαφίσουν και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια τις στρώνουμε σε μια πιατέλα.

89
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τη ντομάτα ξυσμένη και τον πελτέ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τέλος το ξύδι ή το κρασί. Αφήνουμε να ψηθεί η σάλτσα και ρίχνουμε τη ξινομυζήθρα πολύ καλά θρυμματισμένη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και περιχύνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.

1011
Καλή επιτυχία!!!

1

2

3

 

 

 

lironis logo color
Ευχαριστούμε την εταιρία home-you&more.gr LIRONIS για την προσφορά του στα υπέροχα λευκά ειδή.
Εταιρικό της πιστεύω και κινητήρια δύναμη των δραστηριοτήτων της είναι η προσφορά στα ελληνικά νοικοκυριά μιας τεράστιας γκάμας από ΟΜΟΡΦΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Επίσης η εταιρία ειδικεύεται και στον ξενοδοχειακό και στον επαγγελματικό ιματισμό
Τώρα Νέο κατάστημα Λ.62 Μαρτύρων 151 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τηλ. 2810 822925 Fax. 2810 824229
https://www.facebook.com/home-youmore-192103947813412/