top image food
MEGALI.jpg

Τα χλωροκούκια είναι τα δροσερά φρέσκα κουκιά που συλλέγονται πράσινα. Είναι από τις γνώριμες και αγαπημένες τροφές, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Τα κουκιά είναι ίσως το μοναδικό όσπριο που οι Κρητικοί ξέρουνε να το «τιμούν» με ποικίλους τρόπους όλο τον χρόνο.

Τα δροσερά κουκιά εμφανίζονται είτε προς το τέλος του Φθινοπώρου είτε στην αρχή της Άνοιξης. Εξαρτάται από την περίοδο φύτευσης. Αν φυτευτούν όπως συνηθίζεται στο χωριό μου το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, σε διάστημα τριών μηνών μπορούμε να συλλέξουμε τα πρώτα δροσερά χλωροκούκια και τον Ιούνιο τα ξεροκούκια. Αν όμως φυτευτούν στα μέσα του Φθινοπώρου τα πρώτα δροσερά κουκιά μπορούμε να τα συλλέξουμε αρχές της άνοιξης και σε συνδυασμό με τις φρέσκες αγκινάρες μπορούμε να πετύχουμε μια ποικιλία γαστρονομικών συνδυασμών.
Είναι ο ήλιος, είναι τα χώματα, είναι η γη της Κρήτης και η θερμοκρασία της φύσης που δίνουν στα κουκιά μια γεύση ιδιαίτερα ισχυρή. Τα φρέσκα κουκιά αυτή την περίοδο είναι ο καλύτερος μεζές της ρακής. Τα δροσερά κουκιά «τραβούνε» την ρακή και δεν καταλαβαίνεις πότε αδειάζουν τα ποτηράκια. Για εμάς τις νοικοκυρές ότι πρωτοεμφανίζεται είναι μια πρόκληση. Σε κάποια μανάβικα θα βρεις κάποιες μικρές ποσότητες αυτή την περίοδο από καλλιεργητές που φύτεψαν πρώιμα και τροφοδοτούν δειλά – δειλά την αγορά.
Το δίλλημα μου ήταν πώς να μαγειρέψω μιας και μας δίνουν την ευκαιρία να τα συνδυάσουμε με πολλούς τρόπους. Πήρα και αρκετό μάραθο και για πρώτη δόση είπα να τα μαγειρέψω με πατάτες και με το άρωμα του μάραθου. Σας καλώ να γευτούμε ένα από τα φαγητά της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

Υλικά
1 κιλό φρέσκα κουκιά
3 πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο μάραθα
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Χυμό λεμονιού
1 κουταλιά αλεύρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κουκιά αφαιρώντας τις ίνες και κόβουμε στη μέση, πλένουμε καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.

1
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τα κουκιά και το σκόρδο και αφήνουμε για λίγο.

3
Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μάραθο ψιλοκομμένο, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφτούν τα λαχανικά μας.

45

67
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα.
Όταν είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αλευρολέμονο. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι και λίγο νερό, να μην έχει κόμπους, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πάνω από το φαγητό, ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά (δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα) και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

8910
Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

11

12