top image food
MEGALI2.jpg

Το πλούτο των χόρτων και των λαχανικών που έχει η Κρήτη δεν νομίζω να έχει καμιά άλλη περιοχή της Μεσογείου. Η Κρητική γη μας χάρισε μια μεγάλη ποικιλία και η Κρητική νοικοκυρά βρήκε το τρόπο να τα βάλει στη διατροφή της. Όσα όμως δεν μας χάρισε η φύση μάθαμε να τα καλλιεργούμε στο κήπο μας ή να τα προμηθευόμαστε από την αγορά. Σημασία έχει ότι μάθαμε πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε και να τα βάζουμε στο τραπέζι μας. Τα συνηθίζουμε βραστά με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο αλλά με κάποιο συμπλήρωμα για να χορτάσουμε.


Είναι η εποχή που τα λάχανα, αυτά που καλλιεργούμε σε κήπους, άρχισαν να βγάζουν τσιμούλια. Είναι τα παρακλάδια που βγάζουν οι φυλλάδες από τη ρίζα του φυτού και είναι γλυκά και πεντανόστιμα. Στα χωριά μας από την αυλή του σπιτιού καταλάβαινες ότι ψήνουνε τσιμούλια. Είναι αυτό το έντονο άρωμα τους με μάραθο πατάτα, λάδι και κρεμμύδι.
Βρέθηκα στο σπίτι της θείας μου της Δέσποινας και αμέσως με κυρίευσε η μυρωδιά του ζεστού φαγητού που σιγόβραζε στη κατσαρόλα. Τσιμούλια με μάραθο, πατάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι και κρεμμύδι. Νοικοκυρά από τις παλιές του χωριού που ξέρουνε καλά τη τέχνη να παντρεύουν τις νοστιμιές, να φτιάχνουν φαγητά με ότι υλικά έχουν στη διάθεση τους. Ξέρουν να μαγειρεύουν χωρίς τυποποιημένες συνταγές με γραμμάρια και χρόνους. Τα τεφτέρια των συνταγών τους είναι στη μνήμη τους φυλαγμένα καλά, που ξέρουν να τα διαβάζουν μόνο οι ίδιες. Δεν βιάζονται να κατεβάσουν το φαγητό από την φωτιά. Ανοίγουν το σκέπασμα της κατσαρόλας και με μια ματιά ξέρουν με ακρίβεια πόσο ακόμα χρόνο θέλει για να είναι τέλειο το φαγητό. Δεν στρεσάρουν το ψήσιμο. Το αφήνουν να σιγοβράζει όση ώρα και να πάρει. Έτσι είναι και η ζωή τους. Απλή, χωρίς το στρες που έχουμε εμείς οι νέες για να τα προλάβουμε όλα σε μια μέρα.
Αυτή τη συνταγή της θείας μου για τα τσιμούλια σας παρουσιάζω σήμερα όπως είχα τη χαρά να τη γευτώ και εγώ.
Υλικά
500γρ τσιμούλια
300γρ μπρόκολο
300γρ κουνουπίδι
3 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ πράσο
½ ματσάκι μάραθο
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένο, τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να μεσοψηθεί.
Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια και ανακινούμε τη κατσαρόλα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για δέκα λεπτά το φαγητό να μελώσει.

1
Καλή επιτυχία!!!

2

3

4