top image food
MEGAL1.jpg

Ακόμα δεν ήρθε η άνοιξη και τα πρώτα λαχανικά, μαζεμένα από τους κήπους, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Μετά τα λάχανα, το κουνουπίδι και το καρότο, από τον κήπο του πατέρα μου, πήρα το πρώτο ολοδρόσερο αρακά! Χάρηκα τόσο πολύ, όχι μόνο γιατί είναι παραγωγή από τον κήπο μας αλλά γιατί θα έχω την ευκαιρία να μαγειρέψω ένα φρέσκο λαχανικό που όλο τον υπόλοιπο καιρό προμηθευόμουν κατεψυγμένο.


Στα φρέσκα λαχανικά είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε όλα τα αρώματα, τη γεύση και κυρίως τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Το μυστικό είναι ότι πρέπει να τα προμηθευόμαστε σε μικρές ποσότητες και να τα καταναλώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όχι να τα αφήνουμε αρκετές μέρες στο ψυγείο μας.
Μόλις πήρα το «πεσκέσι» του πατέρα μου και άνοιξα την τσάντα, μοσχοβόλησαν τα αρώματα του φρέσκου αρακά και την ώρα που τα καθάριζα και έπαιρνα τα στρογγυλά πράσινα μπαλάκια μέσα από τους λοβούς άρχισα να τσιμπολογώ για να απολαύσω τη φυσική γλύκα του. Κράτησα και καθάρισα τους πράσινους λοβούς από τις ίνες τους και από την μεμβράνη που βρίσκεται στο εσωτερικό της για να μπορεί να μαγειρευτεί και να απολαύσουμε την νοστιμιά του.
Μπορούμε να τον απολαύσουμε ως ελληνικό κλασικό λαδερό κοκκινιστό, λεμονάτο, αργότερα να τον συνδυάσουμε με φρέσκες αγκινάρες, με κουκιά, μελιτζάνες, πιπεριές, μανιτάρια, ρύζι, ακόμα με γαρίδες, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας, χωριάτικα λουκάνικα ακόμα και να τον κάνουμε πουρέ.
Αυτό που σας προτείνω είναι να επισκέπτεστε τα μανάβικα της γειτονιάς σας ή τις λαϊκές αγορές, να προμηθεύεστε φρέσκα λαχανικά και να τα μαγειρεύεται αν γίνεται αυθημερόν ή έστω να τα κρατάτε λίγες μέρες στο ψυγείο σας.
Εγώ σήμερα σας έφτιαξα ένα λαδερό με το φρέσκο αρακά και σας καλώ να το δοκιμάσουμε μαζί.
Υλικά
1 κιλό φρέσκο αρακά
2 καρότα
2 πατάτες (προαιρετικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ώριμη ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Ο φρέσκος αρακάς έχει λίγη ταλαιπωρία στο καθάρισμα αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τις ίνες από τα πλαϊνά και βγάζουμε τους λοβούς. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφαιρούμε υποχρεωτικά την εσωτερική μεμβράνη (δεν ψήνετε αν δεν την αφαιρέσουμε) σε κάποια σημεία σπάει.

123
Αφού καθαρίσουμε τον αρακά, πλένουμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι και ρίχνουμε τον αρακά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε μικρές φέτες, τις πατάτες (αν βάλουμε), τη ντομάτα ξυσμένη, το πελτέ και το μάραθο. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.

4
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

5
Καλή επιτυχία!!!

6

7

8