top image food
MEGALI.jpg

Τα φρέσκα φασολάκια λαδερά είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό που θέλει λίγο χρόνο να γίνει, είναι εύκολη συνταγή αλλά δεν παύει να έχει τα δικά της μυστικά μαγειρέματος. Τώρα, από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη θα βρούμε φρέσκα δροσερά πεντανόστιμα φασολάκια είτε από τους καλοκαιρινούς κήπους είτε στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές.


Αυτό που έχει πετύχει η ελληνική κουζίνα είναι η φρεσκάδα των υλικών της διότι παράγει όλο το χρόνο τρόφιμα, με κάθε εποχή να έχει τη δική της συμβολή σ’ αυτό. Το φρέσκο είναι πολύ καλύτερο από το κατεψυγμένο και πολύ περισσότερο από τα κονσερβοποιημένα.
Όταν πάω στον πάγκο της λαϊκής ή του μανάβικου, πάντα στα λαχανικά και στη περίπτωση μας τα φασολάκια, προσέχω να είναι πράσινα, να έχουν αυτό το ζωηρό έντονο χρώμα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο τρυφερά είναι, διότι έχουν μαζευτεί νωρίς. Όχι βέβαια πως δεν είναι εξίσου καλά και τα μακρύτερα. Το φρέσκο φασολάκι σπάει, δεν έχει ελαστικότητα. Όταν το παίρνω στο χέρι μου αμέσως νοιώθω την φρεσκάδα και τότε ή τιμή του δεν με ενδιαφέρει και τόσο πολύ γιατί ξέρω πως στο τσικάλι θα μου βγάλει μια πολύ ωραία γεύση.

1
Και για να πετύχεις ωραία γεύση πρέπει να τα παντρέψεις και με εξίσου καλά υλικά, όπως για παράδειγμα με φρέσκιες πατάτες που έχουμε στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, με φρέσκια ντομάτα και φρέσκο κρεμμύδι. Και κάτι άλλο. Η μαγειρική είναι μια δημιουργική διαδικασία. Ξεκινάμε το μαγείρεμα και αφιερώνουμε το χρόνο μας πάνω από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα υλικά καθαρισμένα καθένα στην ώρα του. Δεν βάζουμε μπόλικο νεράκι στην αρχή, ρυθμίζουμε την θερμοκρασία και μετά στρέφουμε την προσοχή μας στην αγαπημένη μας εκπομπή της τηλεόρασης και άσε το φαγητό να βράζει! Τώρα μην μου πείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει; Η κουζίνα για κάποιες νοικοκυρές είναι έρωτας μεγάλος και αυτός είναι ένας λόγος που ότι και να μαγειρέψουν έχει μια ιδιαίτερη γεύση, γιατί το κάνουν με πολύ αγάπη.
Λοιπόν εμείς σήμερα θα ετοιμάσουμε φασολάκια φρέσκα με πατάτες όπως μάθαμε από το χωριό μας για μια υπέροχη καλοκαιρινή γεύση που έχει κάποια μυστικά, χωρίς να απαιτεί πολύ χρόνο.

3

Υλικά
1κ φασολάκια φρέσκα (όποια ποικιλία μας αρέσει)
2 ξερά κρεμμύδια
300ml ελαιόλαδο
3 πατάτες
3 κολοκυθάκια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις πλαϊνές ίνες και κόβουμε στη μέση αν είναι μεγάλα. Τα πλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν.

5
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 200ml ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε τα φασολάκια. Αφήνουμε να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.

67
Τσιγαρίζουμε πέντε λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τη ντομάτα ξυσμένη, τον μαϊντανό και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να ψηθεί το φαγητό μας. Παρακολουθούμε αν χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ζεστό νερό.

8

 

Όταν ψηθεί το φαγητό μας ρίχνουμε 100ml ελαιόλαδο ακόμα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε.

9
Συνδυάζετε τέλεια με φέτα ή μυζήθρα. Θρυμματίστε πάνω από το πιάτο.
Καλή επιτυχία!!!

2

4