top image food
megali2.jpg

Για τον Κρητικό λαό το σταμναγκάθι είναι ο άρχοντας των άγριων χόρτων και φυτρώνει κυρίως σε παραθαλάσσιες αλλά και σε ορεινές περιοχές. Είναι χόρτο που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο χιόνι. Αυτό που φυτρώνει κοντά στην θάλασσα είναι πιο γευστικό μιας και έχει πάρει την αλμύρα και το ιώδιο από αυτήν. Έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση και για το λόγο αυτό το λένε και πικροράδικο.


Χόρτο του χειμώνα στη φύση αλλά σήμερα το βρίσκεις όλες τις εποχές από τις συστηματικές υπαίθριες και υδροπονικές καλλιέργειες. Στη προχθεσινή μου βόλτα στη λαϊκή αγορά όλοι οι πάγκοι ήταν γεμάτοι με φρέσκο σταμναγκάθι, έτσι αποφάσισα να σας φτιάξω μια αγαπημένη και γρήγορη συνταγή.

9


Υλικά
300γρ σταμναγκάθι
1 ξερό κρεμμύδι
50ml ελαιόλαδο
1 μικρή ώριμη ντομάτα
Αλάτι πιπέρι

8

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σταμναγκάθι. Αφήνουμε να σουρώσει.

1
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και προσθέτουμε το σταμναγκάθι. Σοτάρουμε πολύ καλά σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά ( το μυστικό είναι να σοταριστεί πάρα πολύ καλά το σταμναγκάθι, με αυτό το τρόπο θα φύγει και η έντονη πικράδα).

234
Προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια και αλατίζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα. Η ντομάτα βεβαία είναι προορατική.

5

Στο τέλος ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.

6
Καλή επιτυχία!!!

7

10