top image food
MEGALI.jpg

Η Κρητική γη με τον πλούσιο ήλιο μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο πλούτο τροφίμων. Εμείς στην Κρήτη είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά την φυτική παραγωγή. Για αυτό πολλά προϊόντα μας, κυρίως αυτά που παράγονται στο φυσικό περιβάλλον, θεωρούνται από τα ποιοτικότερα στο πλανήτη.


Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτός ο τόπος έχει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγή τροφών. Να μας χαρίζει για μεγάλη διάρκεια του χρόνου διατροφικά προϊόντα. Δηλαδή, αυτά που παράγονται πρώτα κοντά στην θάλασσα και στις πεδινές περιοχές και όταν αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή τους, αρχίζουν να καλλιεργούνται σε πιο ορεινές περιοχές και το αντίστροφο. Δεν είναι παράδεισος αυτός ο τόπος;
Αυτή την εποχή πηγαίνω για ψώνια στα μανάβικα της γειτονιάς μου και βρίσκω τσιμούλια! Αυτή την εποχή; Και όμως υπάρχουν ακόμα τσιμούλια! Είναι τα παρακλάδια που βγάζουν οι φυλλάδες από τον κορμό τους. Την εποχή που ήταν γεμάτη η φύση μάραθο φτιάξαμε τσιμούλια, που είναι γλυκά και πεντανόστιμα με το μάραθο και μύρισε η κουζίνα από το πιο υγιεινό βότανο. Τώρα που βρήκα στην αγορά τσιμούλια και μου έχει στείλει η μάνα μου αυγά από το χωριό, επέλεξα να τα παντρέψω και να κάνω ομελέτα με τσιμούλια.
Η αλήθεια είναι ότι οι ομελέτες αρέσουν πολύ στα παιδιά. Τα δικά μου τρελαίνονται για αυτές. Θα μου πείτε τώρα και σε ποιους δεν αρέσουν οι ομελέτες και ιδιαίτερα όταν πεθαίνουμε της πείνας και βιαζόμαστε να φτιάξουμε κάτι γρήγορα. Πειρασμός… σκέτος πειρασμός και ιδιαίτερα όταν είναι με χορταρικά και λάχανα είναι ένας γευστικός παράδεισος. Το σπουδαιότερο είναι ότι τ’ αυγά είναι σπιτικά από κότες που κινούνται όλη την ημέρα στον ήλιο, τρώνε καθαρές τροφές που τους δίνει η μάνα μου, καμιά σύγκριση με τ’ άλλα.
Με αυτές τις υγιεινές τροφές σας παρουσιάζω μια σπιτική συνταγή ομελέτα με τσιμούλια για να γλείφεται τα δάκτυλα σας.

7

Υλικά
1 πιάτο τσιμούλια βραστά
1,5 κουταλάκι μάραθο ψιλοκομμένο
6 αυγά
100γρ φέτα ή ξινομυζήθρα
20ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα τσιμούλια, τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να ψηθούν (μπορούμε να τα απολαύουμε σαν βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Προσωπικά πρώτα τα απολαμβάνω βραστά και ότι περισσέψει κάνω ομελέτα) και στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
Σε ένα τηγάνι αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα τσιμούλια. Προσθέτουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν.

12
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλάτι, περιχύνουμε τα χόρτα και θρυμματίζουμε πάνω τη ξινομυζήθρα.

34
Μόλις η ομελέτα αρχίζει να πήζει την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια ενός πιάτου ή ένα καπάκι από κατσαρόλα.

5
Όταν είναι έτοιμη σερβίρουμε σε ένα πιάτο.
Καλή επιτυχία!!!

8

6