top image food
MEGALI1.png

Οι χοχλιοί για τους Κρητικούς είναι ο αγαπημένος τους μεζές και εμείς οι Κρητικές νοικοκυρές μάθαμε πολλούς τρόπους να τους μαγειρεύουμε όλο το χρόνο, ανεξάρτητα ποιες εποχές τους μαζεύουμε.


Η απογείωση της γεύσης τους και η απόλυτη απόλαυση είναι χοχλιοί μπουμπουριστοί, με χοντρό αλάτι, ξύδι και αρισμαρί (δενδρολίβανο). Είναι το διασημότερο πιάτο της Κρήτης.

Τους χοχλιούς, όπως και να τους συνδυάσεις, θα γλύψεις τα δάκτυλα σου. Με λαχανικά όπως βλίτα, δροσερά φασόλια, μπάμιες, κολοκυθάκια, (καλικωτά τα λέμε εμείς στο χωριό μου), ότι και να βάλεις στο τσικάλι θα νοστιμέψει.

Οι παλιές Κρητικές νοικοκυρές όταν ψήνανε λαχανικά με χοχλιούς φρόντιζαν το φαγητό να έχει μπόλικη σάλτσα για να την απολαμβάνουν με Κρητικό ντάκο στο πιάτο. «Έεε…τη μπαντέρμη κ’ ίντα νόστιμη ναι» έλεγε ο παππούς μου ο Κωστής. Ένα ντάκο κατανάλωνε στο πιάτο! Εδώ που τα λέμε, πέρα από τους χοχλιούς, τη νοστιμιά την κέρδιζε το φαγητό από την μαστοριά της γιαγιάς μου. Για αυτό της γιαγιάς το φαγητό είναι πιο νόστιμο από της μάνας. Εγώ πάντως, να πω την αλήθεια, της γιαγιάς το φαγητό το προτιμούσα καλύτερα από το σπιτικό μας. Θα μου πείτε δεν σε κάλυπτε σε νοστιμιά των φαγητών της μάνας σου; Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη αγάπη που έχει κανείς στους παππούδες απ’ ότι σε άλλους, σε κάνεις να πιστεύεις ότι και το φαγητό που φτιάχνουν είναι πολύ καλύτερο από της μάνας μας. Η αγάπη και ο σεβασμός είναι κάτι ανεκτίμητο. Αυτή την αγάπη και το σεβασμό οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, το αξίζουν περισσότερο.

Εμείς οι νέες νοικοκυρές πειραματιζόμαστε περισσότερο στη μαγειρική και αυτό είναι πολύ καλό. Μιας και είναι καλοκαίρι και για αρκετό χρονικό διάστημα έχουμε μπάμιες, είτε μικρές που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ, είτε του κήπου μας, αυτές τις ωραίες τις «ψαλιδάτες» που λένε στο χωριό μου, που είναι μακρύτερες, πιο χοντρές αλλά πολύ δροσερές. Είναι μια υπέροχη ποικιλία που καλλιεργούν και θα τις βρεις φρέσκιες σε πολλά μανάβικα της Κρήτης.

Όπως και να τις βρείτε μπορείτε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο πιάτο χοχλιούς με μπάμιες.

8

Υλικά
1 κιλό χοχλιούς
1 κιλό μπάμιες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100ml ελαιόλαδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
20ml ξύδι κόκκινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μπάμιες, τις αφήνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ξύδι, αφήνουμε για 20 λεπτά.

Σε νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε μια μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν. Αλατίζουμε ενώ ακόμα είναι ζωντανοί , με αυτό τον τρόπο παίρνουν το αλάτι εσωτερικά.

1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τους χοχλιούς και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις μπάμιες μαζί με το ξίδι που έχει μείνει, ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και αλατίζουμε ελάχιστα. Περιχύνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά.

2  3  4

Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

5

6

7


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΧΟΧΛΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΣΤΙΦΑΔΟ

2

ΧΟΧΛΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ

6