top image food
MEGALI1.jpg

11 Οκτωβρίου 2019
Είναι από τα καλοκαιρινά φαγητά που λατρεύω. Μου θυμίζει γιαγιά, μου θυμίζει χωριό, μου θυμίζει καταπράσινους κήπους.


Το φτιάχνω συχνά μέσα στο καλοκαίρι και το συνοδεύω πάντα με χοντρές τηγανιτές πατάτες ψημένες σε αρκετό ελαιόλαδο. Μόνο έτσι με έπειθε η γιαγιά μου να φάω, μου έβαζε στο ίδιο πιάτο τις πατάτες , αρκετή σάλτσα, καλοψημένα κρεμμύδια, ένα έως δυο κομμάτια μελιτζάνα και μια κουταλιά γαλομυζήθρα που έφτιαχνε η ίδια. Βλέπεις τότε ήμουν παιδί και η μελιτζάνα δεν ήταν και το καλύτερο μου.
Μεγαλώνοντας λάτρεψα αυτό το υπέροχο λαχανικό που προσπαθώ να το μαγειρεύω με διαφόρους τρόπους. Ευτυχώς για καλή μου τύχη στα παιδιά μου αρέσει πολύ, οπότε δεν χρειάζεται να σκέπτομαι συνοδευτικά και τρόπους για να φάνε. Όμως η συνήθειαα της τηγανιτής πατάτας δεν αλλάζει.
Εδώ και καιρό ήθελα να αναρτήσω αυτή τη συνταγή, όμως τη μια βιαζόμουν να φάμε, την άλλη το ξεχνούσα, δεν κατάφερνα να βγάλω τις απαραίτητες φωτογραφίες. Όσο λοιπόν προλαβαίνουμε και βρίσκουμε ακόμα μελιτζάνες σε κήπους ή στις αγορές, ελάτε να φτιάξουμε το συγκεκριμένο φαγητό που θα λατρέψετε.

9


Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες
6 μεγάλα κρεμμύδια
100ml ελαιόλαδο
100ml κόκκινο κρασί
3 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
3-4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια και της αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Σουρώνουμε έπειτα τις μελιτζάνες και αφήνουμε στην άκρη για να συνεχίσουμε τη συνταγή.

1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια αφού πρώτα έχουμε κόψει σε φέτες και αφήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν από το ελαιόλαδο.

2  3
Σβήνουμε με το κρασί μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά. Σε μια κούπα ζεστό νερό διαλύουμε τον πελτέ και περιχύνουμε το φαγητό.

4
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε.

5
Καλή επιτυχία!!!

6

7

10

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ

2


ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

9