top image food
megali.jpg

Όταν μιλάμε για καλοκαιρινές μπάμιες μιλάμε και για αγγουρίδες.

1
Ο καλύτερος τρόπος για να μαρινάρουμε τις μπάμιες είναι ο χυμός της αγουρίδας ή αγγουρίδας που λέμε εμείς στην Ανατολική Κρήτη.
Ο χυμός από τα άγουρα, τα πράσινα σταφύλια είναι αρκετά ξινός και επιπλέον είναι πολύ αρωματικός. Ταιριάζει θαυμάσια και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση με μια καλοκαιρινή βραστή σαλάτα με βλίτα, κολοκυθάκια στύφνο και με ψητά ψάρια και κρέατα.


Πολλά σπίτια στα χωριά είχαν στην αυλή τους κρεβατίνες για επιτραπέζια σταφύλια και φυσικά για να εκμεταλλεύονται τον παχύ τους ίσκιο. Έτσι ήταν εύκολο να έχουν την αγγουρίδα στο σπίτι τους. Τα σταφύλια των κληματαριών επειδή είναι μεγαλόκαρπα ήταν οι εναλλακτικές…λεμονιές του καλοκαιριού μιας και την περίοδο αυτή τα λεμόνια ήταν δυσεύρετα.


Μέχρι να γίνουν «μέλι», μέχρι δηλαδή να ωριμάσει ο καρπός της εκμεταλλευόταν τον χυμό της. Γνωστή εξάλλου είναι και η παροιμία «αγάλι, αγάλι γίνεται η αγγουρίδα μέλι», έχοντας βέβαια μεταφορική έννοια.

3


Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την παραδοσιακή Κρητική διατροφή ως την υγιεινότερη διατροφή. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας διατρεφόταν με τρόφιμα που ίδιοι παρήγαγαν, ανόθευτα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς συντηρητικά, από τον κήπο κατευθείαν στην κατσαρόλα. Μάζευαν τις φρέσκιες μπάμιες και ντομάτες από τον κήπο, τις αγγουρίδες από την κρεβατίνα, χρησιμοποιούσαν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τις ελιές τους και έφτιαχναν ένα φαγητό νόστιμο και υγιεινό.


Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν οινοπαραγωγοί που παράγουν χυμό από αγγουρίδες πλούσιο σε οξέα και βιταμίνες σε μικρές συσκευασίες των 250 ml και έτσι δίνεται η δυνατότητα στις νοικοκυρές να συνεχίζουν την διατροφική παράδοση.


Στην αγγουρίδα τσοι ‘βαλα
κι απόψε τσοι μπαμιέδες
μα συ μου τσοι λεμόνιασες
κι ήκαμες αχιουρέδες.

2