top image food
MEGALO.jpg

Όταν λέμε τη λέξη σπιτικό, ο νους μας πηγαίνει στο γνήσιο, στο παραδοσιακό, σε αυτό που έχει φτιαχτεί με μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά, αυτό που έχει διαφορετική νοστιμιά, που δεν είναι βιομηχανοποιημένο. Σπιτικό είναι αυτό  που φτιάχνεται με τα δικά μας χέρια, στο δικό μας χώρο, στην κουζίνα μας και είναι για εμάς, την οικογένεια μας, τους φίλους μας.

Σπιτικό είναι αυτό που μάθαμε από τη γιαγιά μας και τον παππού μας, αυτό που συνεχίζει να κάνει η μάνα μας και ο πατέρας μας και αυτό που μεταφέρουμε εμείς στα παιδιά μας. Το σπιτικό είναι το δημιούργημα των χεριών μας και όχι το δημιούργημα των μηχανών.

Σπιτικό είναι όταν κατεβαίνουμε στον κήπο μας και μαζεύουμε τα φρούτα που εμείς καλλιεργήσαμε, τα λαχανικά που εμείς φυτέψαμε και φροντίσαμε να μεγαλώσουν,  το λάδι που βάζουμε στο τσικάλι μας και το πήραμε από τις ελιές του δικού μας χωραφιού. Η διαφορά που κάνει, κάθε τι που είναι δικό μας δημιούργημα, είναι στη γεύση του και στο άρωμα του. Ταιριάζει με τον χαρακτήρα μας και με τα προσωπικά μας γούστα. Ταιριάζει με τις απαιτήσεις μας και τις δυνατότητες μας.

Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Σε κάθε Κρητικό σπίτι υπάρχει η ρακή είτε την παρασκευάσαμε από τα δικά μας σταφύλια είτε μας την έφερε ο πατέρας μας από το χωριό, είτε ακόμα μας την δώρισε ένας φίλος μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ρακή στο σπίτι μας, ακόμα και σε αντίθετη περίπτωση θα ψάξουμε να βρούμε για να χουμε.

Τώρα είναι καιρός που τα πορτοκάλια του κήπου μας είναι ώριμα. Ακόμα και εμείς να μην έχουμε, αγοράζουμε από τον μανάβη της γειτονιάς. Ζάχαρη έχουμε και ένα ξυλάκι κανέλας στο ντουλάπι μας υπάρχει. Τι σπιτικό μπορούμε να φτιάξουμε; Ένα λικέρ μόνο με αυτά τα υλικά! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος. Θέληση, λίγη υπομονή και φρέσκα φρούτα εποχής με τα υπέροχα αρώματα τους χρειάζονται. 

Αν τα έχουμε αυτά, πάμε να κάνουμε ένα λικέρ πορτοκάλι.

7

Υλικά

Ξύσμα από 10 μεγάλα ακέρωτα πορτοκάλια

1L ρακί ή τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα

2 κουταλιές ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Σιρόπι

500γρ. νερό

600γρ. ζάχαρη

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Ξύνουμε τα πορτοκάλια μας και ρίχνουμε το ξύσμα σε ένα μεγάλο βάζο.

1

Προσθέτουμε τη ρακί, το ξύλο κανέλας και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατεύουμε και σφραγίζουμε το βάζο, αφήνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για περίπου 30 μέρες. Ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο.

2

Όταν θα έχουν περάσει οι 30 μέρες φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά, βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

34

Εν τω μεταξύ σουρώνουμε τη ρακί. Με ένα σουρωτήρι περνάμε το λικέρ μας να κρατήσει το ξύσμα. Έπειτα σουρώνουμε 2-3 φορές χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή τουλπάνι ή φίλτρο καφέ.

56

 

Ανακατεύουμε το σιρόπι με τη ρακί και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Καλή επιτυχία!!!

8

9

10