top image food
MEGALI.jpg

Ο Κωστής Κωστάκης και ο Γιάννης Πετρής ένωσαν την αγάπη τους για την παράδοση και γεννήθηκε το Α λα Γκρεκ.
Ένα μικρό μαγαζί στο Χαλάνδρι που έχει καταφέρει μέσα σε λίγο καιρό να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της πόλης. Δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, παρουσιαστές αλλά και απλός κόσμος επισκέπτονται καθημερινά για να γευτούν τα ανώτερης ποιότητας προϊόντα που προσφέρει.
Ο Κωστής, Κρητικός, με καταγωγή από τη Βασιλική Λασιθίου, Σεφ στο επάγγελμα ανέλαβε το εργαστήριο και ο Γιάννης, με καταγωγή από την Άνδρο ψυχολόγος, ανέλαβε την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση των πελατών.
Καθώς περνάς από το δρόμο της Αγίας Παρασκευής 65 στο Χαλάνδρι μια υπέροχη μυρωδιά σε τραβάει. Σαν υπνωτισμένος σε παρασύρει μέχρι που βρίσκεσαι στο κατώφλι ενός μικρού μαγαζιού με τέσσερα τραπεζάκια στην αυλή.
Μυρωδιά από μέλι, κανελογαρύφαλλα, καβουρδισμένα αμύγδαλα, βούτυρα, μαχλέπια και μαστίχες. Θέλεις πραγματικά να μπεις μέσα, να απολαύσεις με τα μάτια σου και να γευτεί ο ουρανίσκος σου όλα αυτά τα μοναδικά που με τα αρώματα τους, σου έχουν ήδη ξεσηκώσει το μυαλό.
Μπαίνεις μέσα, και ξαφνικά αντικρίζεις το αναπάντεχο.1

Ένας μικρός χώρος που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, σε ένα άλλο μέρος…στη παλιά Κρήτη.
Στο δάπεδο, το παλιό ασπρόμαυρο ζωγραφιστό πλακάκι. Παντού ξύλινα ράφια με τα πλεχτά λευκά σεμέν. Όμορφα στολισμένα τα παλιά ζωγραφιστά πιάτα και τα σκαλιστά ποτηράκια με αυτό το πολύ λεπτό κρύσταλλο.

2

3

Βαζάκια με διάφορες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Χρωματιστά μπουκαλάκια με λικέρ. Βάζα γεμάτα με μυρωδάτα μπισκότα και βουτήματα. Σακουλάκια όμορφα δεμένα με διάφορα παξιμάδια. Σκαλιστές παλιές πιατέλες με ένα σορό γλυκά. Καλιτσούνια, σταφιδωτά, πατούδα, δίπλες, προζυμένια κουλουράκια. Πανεράκια γεμάτα καλομελωμένα ξεροτήγανα. Τσουρέκια που μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα, αλλά γεμιστά με σοκολάτα και αλλά ανοιχτά με γέμιση κρέμας. Ταψάκια με πίτες. Χορτόπιτες, τυρόπιτες με αυτό το κρατσανιστό φύλλο που το ακούς να σπάει σε κάθε κόψιμο. Ατομικές πίτες, μελιτζανόπιτες, χορτόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, ταχινόπιτες, μαραθόπιτες. Γκιουσλεμέδες με κιμά ή με πατάτα. Και ένα σορό αλλά καλούδια.

56


Όλα χειροποίητα. Όλα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τα χεράκια του Κωστή Κωστάκη. Από τις γεμίσεις, που είναι όλες οι πρώτες ύλες εξαιρετικές, μιας και παραλαμβάνει δυο φορές την εβδομάδα δέματα από την οικογένεια του από την Κρήτη. Μάραθα, τσιγαριστά χόρτα, τυριά, μέλια, πετιμέζι, ρακί και φυσικά παρθένο ελαιόλαδο. Μέχρι τα φύλλα για τις πίτες όπου χρησιμοποιεί αλεύρια από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Στις τρις κάθε πρωί είναι εκεί για να φτιάξει τα προζύμια για τα τσουρέκια του, να ανοίξει τα φύλλα για τις πίτες, να φουρνίσει ώσπου να έρθει η ώρα να ξεχειλίσουν οι μυρωδιές.

4
Όλες οι συνταγές παλιές Κρητικές…σχεδόν μυστικές. Από μικρό παιδί έμαθε να τυροκομεί και να κάνει λαδοτύρια και ξινομυζήθρες. Να μαζεύει χόρτα και να φτιάχνει εξαιρετικές χορτόπιτες, και όλα αυτά από την αγαπημένη του γιαγιά Φεβρωνία όπου τον έμαθε να αγάπα τη φύση, να σέβεται τα δώρα της, και να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο.
Το χαμόγελο, η καλή και φιλική διάθεση των δυο νέων είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό αυτού του μικρού παράδεισου.
Το Α λα Γκρεκ είναι ένα μέρος που σίγουρα δεν θα επισκεφτείς μόνο μια φορά.

7

A λα γκρεκ, Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 211 0122071


https://www.facebook.com/%CE%91-%CE%BB%CE%B1-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BA-501912279875823/

https://www.youtube.com/watch?v=Hu63TEHOc9k
https://www.youtube.com/watch?v=h1lBnTA12QY
https://www.youtube.com/watch?v=NlrEeJHKANw
https://www.youtube.com/watch?v=kKOZD3DL28s