top image food
syrah.jpg

Ένα Ελληνικό καράβι την ώρα που έπλεε στην μεσόγειο συνάντησε ένα …Φοινικικό με πλήρωμα από τη Μεσοποταμία . Οι Μεσοποτάμιοι ναυτικοί ήταν παλιότεροι στο επάγγελμα και είχαν κάποια κρυμμένα μυστικά που φέρανε από την κοιλάδα μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη ποταμού. Οι Έλληνες όμως ( ως είθισται πάντοτε ) κατάφεραν και πήραν από τα μυστικά τους τόσο- όσο να επικρατήσουν με διαφορά “ πνεύματος ” κατά …70 -30 . Όχι που θα άφηναν …


Χρώμα:Ερυθρό
Αλκοολικός Βαθμός:13.5%
Ποικιλία: Μανδυλάρι 70%- - Syrah 30%
Χρονιά: 2011
Φιάλη: 750ml• Περοχή : στη Ζώνη Δαφνών σε υψόμετρο 400-500 μέτρα
Τιμή : 10€ - 20€

   Στην πλούσια αμπελουργικά ζώνη των “ΔΑΦΝΩΝ ”  και σε υψόμετρο 400- 500 μέτρα καλλιεργείτε η τοπική αλλά και “ Αιγαιοπελαγίτικη ”  ποικιλία ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ  με κύρια χαραχτηριστικά  το  βαθύ σκούρο χρώμα, αρώματα υπερώριμων φρούτων, ζωικά αρώματα και μέτριο σώμα, με ατίθασες, στιβαρές ταννίνες. Στο συγκεκριμένο κρασί οι ταννίνες δεν είναι τόσο  έντονες ( πιθανόν οι οινοποιοί να χρησιμοποίησαν μεγάλα βαρέλια και όχι μικρής χωρητικότητας ) . Για όσους δεν γνωρίζουν , οι ταννίνες είναι αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό που δίνει το ξύλο του βαρελιού στο σώμα του κρασιού και το οποίο  ευθύνεται για το πόσο ξηρό- έντονο – σε σημείο που μερικές φορές στεγνώνει εντελώς τον ουρανίσκο μας - είναι  ( ή θέλουμε να είναι το κρασί μας )

 Εδώ λοιπόν έχουμε μέτριες ταννίνες ( που προσωπικά τις προτιμώ )  . Αρωματικά από την αρχή συνειδητοποιείς ότι θα αναμετρηθείς με μια εξαιρετικά πολυσύνθετη μύτη. Σε πρώτο στάδιο βγαίνει ένα χείμαρρος κόκκινων και μαύρων φρούτων (μύρτιλα, βύσσινα, σμέουρα) και στη συνέχεια έρχονται νότες φρούτων σε μαγειρεμένη και αποξηραμένη μορφή με βασικό το δαμάσκηνο .

  Η ευγένεια του το χαρακτηρίζει καθόλη τη διάρκεια της παρέας μας . Ο βαθμός αλκοόλης ( 13,5 % ) δίνει την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να κουράζει .

Το χαρμάνι 70 %-30 % της τοπικής Μανδηλαριάς και της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Syrah έδεσε άψογα. Το χρώμα του βαθυκόκκινο με αποχρώσεις βιολέτας  .

 Ένα πολύ ευγενικό , φινετσάτο κρασί που θα το ταίριαζε με  χοιρινό ψητό με ντομάτα & κανέλα

xoirino psito

Αλλά και με ένα Μπακαλιάρο στιφάδο με πετιμέζι

mpakaliaros

Όπως και να το συνδυάσετε είμαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείτε.

Το ταξίδι μας συνεχίζεται …

Παναγιώτης Μουτσάκης
( Φίλος του Κρασιού )