top image food
megali2.jpg

Αυτό το φαγητό μου φέρνει τόσες αναμνήσεις στο μυαλό… Χαρακτηριστικό πιάτο του χωριού μου. Ένα φαγητό που οι γιαγιάδες μας το έψηναν στους παραδοσιακούς φούρνους.
Το ψητό ήταν το φαγητό της Κυριακής, το φαγητό του αρραβώνα, της βάπτισης, του γάμου, το φαγητό για προσκεκλημένους, για τα επίσημα γεύματα.
Το Λασίθι κατά παράδοση δεν συνήθιζε να καταναλώνει αρνιά όπως η υπόλοιπη Κρήτη. Στους γάμους που γινόταν παλιά στο χωριό στη πλατεία ή στην αυλή του δημοτικού σχολείου το μενού ήταν οματιές και διάφορα τηγανιτά πιττάκια για ορεκτικό, μακαρόνια με κιμά και μπόλικο λαδοτύρι για πρώτο και το συγκεκριμένο ψητό για δεύτερο. Οι ξυλόφουρνοι του χωριού άναβαν από νωρίς για να δεχτούν τα ταψιά μιας και ο κόσμος ήταν πάντα πάνω από χίλια άτομα. Από το απόγευμα και μετά όλο το χωριό μύριζε μια κανελιά.
Θυμάμαι… όταν ο Θείος μου, ο Γιώργος Σεκαδάκης (Ξύδης ή Ξυδογιώργης όπως είναι γνωστός) αδελφός της μάνας μου, όταν έφερε νύφη την Χρυσούλα Δατσέρη από το χωριό Λατσίδα κοντά στον Άγιο Νικόλαο το 1990, η μάνα μου στο επίσημο πρώτο τραπέζι στη νύφη έψησε ψητό με την κανέλα.
Ακόμα θυμάμαι την αντίδραση της θείας: «Έλα Παναγία μου! Κανέλα στο ψητό»; Δεν μπορούσε να το δεχτεί με τίποτα, ενώ ο μπάρμπας προσπαθούσε να την πείσει πως έτσι είναι ωραίο το κρέας. Για την ακρίβεια… ακόμα προσπαθεί! Γελάω κάθε φορά που είμαι στο σπίτι τους, να βλέπω τη θεία να ετοιμάζει το ψητό και το θείο να πετάει μέσα στο ταψί κρυφα ξυλαράκια κανέλας. «Πάλι κανέλα έβαλες; Φάτο μοναχός σου εδά!» να του λέει όταν δοκιμάζει η θεία Χρυσούλα...
Αυτή είναι η μαγεία της Κρήτης... Από το ένα χωριό στο άλλο οι συνήθειες στο φαγητό εντελώς διαφορετικές. Από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη όλα είναι τόσο διαφορετικά, τόσο νόστιμα, τόσο ενδιαφέροντα...

Υλικά
1.5 κιλό χοιρινό σπάλα
7 μεγάλες πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
½ κουταλιά πελτέ
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά στακοβούτυρο
4 ξύλα κανέλας
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το αφήνουμε για μια ώρα να το πιάσει.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε χοντρές. Αλατοπιπερώνουμε και ξύνουμε την μια ντομάτα.

1
Λίγο πριν βάλουμε το κρέας στο ταψί ξύνουμε και την άλλη ντομάτα στο χοιρινό.

2
Διαλύουμε το πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το περιχύνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το στακοβούτυρο. Ρίχνουμε τα ξύλα κανέλας.

3
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 1,5 ώρα.
Όταν δούμε ότι το κρέας έχει ροδίσει από τη μια πλευρά, ανοίγουμε το φούρνου και γυρνάμε τα κομμάτια και από την άλλη πλευρά.

4

5

6

7
Καλή επιτυχία!!!